Siromašni će dobijati manje, a bogati više

Izvor: B92, 06.Nov.2019, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromašni će dobijati manje, a bogati više

Brisel -- Istočne i južne članice Evropske unije kritikovale su nastojanja za ograničavanje pomoći koju dobijaju iz budžeta EU i za postavljanje novih uslova.

One strahuju da će u budućnosti "siromašnije članice dobijati manje, a bogatije još više" sredstava.

Evropska unija, koja se sprema za "bitku" oko budžetskog plana za period od 2021. do 2027. godine, obezbeđuje državama članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na jugu i istoku pomoć, poznatu kao kohezioni fondovi, kako bi im pomogla da investiraju u razvoj i "uhvate korak" sa bogatijim članicama na severu i zapadu, prenosi agencija Rojters.

Međutim, prema najnovijim predlozima Nemačke, Evropske komisije i Finske kao aktuelnog predsedavajućeg Unijom, obim kohezionih fondova bi trebalo da se smanji i da se postave novi uslovi koji bi unapred odredili oblasti u koje investicije treba da idu.

"Predlog Komisije je za nas zaista neprihvatljiv", izjavio je češki premijer Andrej Babiš na samitu zemalja Prijatelja kohezije u Pragu.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je Komisija iznela predlog koji nije fer.

"Novim predlogom se želi smanjenje kohezionih fondova - drugim rečima, siromašniji će dobiti manje, a bogatiji više", rekao je Orban.

Predstavnici 16 zemalja članica EU, okupljeni u neformalnoj grupi Prijatelji kohezije, potpisali su deklaraciju u kojoj pozivaju da koheziona sredstva u narednom budžetskom periodu ostanu na istom nivou i da se članicama omogući da ih usmere tamo gde smatraju da je potrebno, a ne da se opredeljuju za unapred odredjene oblasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.