Bilt: Nadam se početku pregovora do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Nadam se početku pregovora do kraja godine

BEOGRAD -

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izrazio je nadu da će Srbija do kraja godine, ne samo dobiti datum početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, već i da će početi pregovore.

Bilt je u intervjuu za Politiku rekao da "podela Kosova ne dolazi u obzir".

Upitan da li će ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova biti uslov za početak pristupnih pregovora, Bilt >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da ne zna. Dodao je da nije problem što država Srbija šalje novac na sever Kosova, ali da se postavlja pitanje tih transakcija.

Bilt je rekao da stav Rumunije oko dodeljivanja statusa kandidata Srbiji, zbog problema s vlaškom manjinom, "nije ništa novo".

"Novo je za javnost u Srbiji, ali je to ovde uobičajeno. Sećam se vremena kada sam bio premijer Švedske i u to u vreme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam sve vreme provodio obilazeći Evropu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu", rekao je on.

Šef švedske diplomatije rekao je i da Kosovo nije "uslov svih uslova" za Srbiju, već da se odnosi s Kosovom razmatraju u kategoriji dobrosusedskih odnosa.

"Kako god definisali Kosovo, u interesu Srbije je da postoji stabilnost sa i u okviru Kosova", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.