Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber: Zajednički angažman SAD i EU bio bi povoljan za Zapadni Balkan

Zajednički angažman SAD i Evropske unije (EU) mogao bi region Zapadnog Balkana vratiti na pravi put i pomogne u rešavanju izazova sa kojima se to područje suočava, ocenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je, u analizi "Američka politika na Zapadnom Balkanu" Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG) univerziteta u Gracu, naveo da sa podelom unutar EU o Zapadnom Balkanu i "nestabilnom američkom administracijom" oklonosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nisu povoljne za obnavljanje efikasnog angažmana između EU i SAD o regionu.

"Otvorene izazove nije lako rešeti, a među njima su odnosi između Srbije i Kosova, nerešene unutrašnje polarizacije u Bosni i Hercegovini, i regionalne demokratske krize. Zbog toga se ne mogu lako postići rezultati", rekao je Biber.

Ovaj stručnjak preporučuje nekoliko koraka kako bi se ograničio "zloćudni uticaj drugih zemalja i obezbedila evroatlantska integracija zapadnog Balkana", dodajući da bi zajednički angažman SAD i EU mogao region Zapadnog Balkana da "vrati na pravi put".

Biber preporučuje koordinirano učešće SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

"Budući da je dijalog između Kosova i Srbije prekinut 2018. godine zbog nedostatka napretka i rasprave o promeni granice, taj proces mora da bude obnovljen i usko je povezan s novom Evropskom komisijom, ali i sa SAD. To bi zahtevalo veću koordinaciju između EU i SAD i međusobno dogovorene parametre koji bi jasno definisali ciljeve", rekao je Biber.

Stručnjak je preporučio bolju komunikaciju Vašingtona i Brisela i za rešavanje pitanja u BiH, kao i zajedničku podršku demokratskim pokretima i nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu.

Ceo izveštaj objavio je BiEPAG (Balkan in Europe Policy Advisory Group).
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.