Bezbednosni ugovor sa EU, zatim i prvi vojni sveštenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2010, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednosni ugovor sa EU, zatim i prvi vojni sveštenici

NIŠ -

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas u Nišu da će sredinom 2011. godine u Vojsci Srbije biti angažovani prvi vojni sveštenici.

"Zakonske pretpostavke su završene i razgovori sa predstavnicima više crkava su u toku. Polovinom sledeće godine očekujem da se prvi vojni sveštenici nađu u sastavu naše vojske", rekao je ministar odbrane novinarima nakon svečanosti povodom Dana Kopnene vojske.

Šutanovac je rekao da je vojno sveštenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vojsci Srbije izuzetno važno i u skladu sa dugom tradicijom.

"To je i u skladu sa svim potrebama modernih vojski u svetu. Sve vojske u svetu imaju vojne sveštenike u svom sastavu i to je važno i sa aspekta morala", rekao je on.

Ministar je kazao da očekuje da do kraja 2010. godine bude potpisan bezbednosni ugovor sa Evropskom unijom.

"U pregovorima smo sa Evropskom unijom o završetku bezbednosnog ugovora kojim ćemo otvoriti mogućnost da naši pripadnici učestvuju u mirovnim misijama EU čime ulazimo u sastav onih zemalja koje pokazuju da njihov sistem odbrane želi da pristupi jedinstvenoj odbrambenoj politici u okviru same EU", rekao je Šutanovac.

Ponovio je da pripadnici VS učestvuju u mirovnom misijama na Kipru i u Libanu.

Šutanovac je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milojem Miletićem u Nišu prisustvovao obeležavanju Dana Kopnene vojske.

Pripadnici Kopnene vojske, najmasovnijeg i najstarijeg vida VS, obeležavaju svoj dan u znak sećanja na 16. novembar 1914. kada je počela Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

Komanda Kopnene vojske, čiji komandant je general-potpukovnik Ljubiša Diković, smeštena je u Nišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Decembarci, prijatno!

Izvor: Danas, 17.Nov.2010, 17:44

„Decembarci“ će biti poslednja partija regruta koja podleže obavezi služenja vojnog roka, podsetio je prekjuče javnost ministar odbrane Dragan Šutanovac prilikom obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana roda pešadije. Od sledeće godine u stroju Vojske Srbije biće isključivo profesionalci...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.