Bender: Okupirana srpska pokrajina KiM ne može u EU jer je ilegalna tvorevina

Izvor: KMnovine.com, 25.Apr.2018, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bender: Okupirana srpska pokrajina KiM ne može u EU jer je ilegalna tvorevina

Potpredsednik Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Kristof Bender objašnjava zašto separatisti sa Kosova i Metohije, u postojećim okolnostima, nemaju perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji.


   
Separatisti sasečeni u korenu. Neko o vidi odmah neko kasnije.
   





"Za separatiste sa Kosova proces formalnog pristupanja stigao je do kraja i nema načina da nastavi >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << napred", ocenjuje Bender u intervjuu za portal Juropijan Vestern Balkans.

S obzirom na činjenicu da pet članica EU ne priznaju ilegalnu "nezavisnost" Kosova i Metohije, ono nema perspektivu da bude deo strategije proširenja EU i "Španija je to vrlo jasno stavila do znanja", poručuje on.

Ocenivši da je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan pozitivan razvoj situacije i korak u pravom smeru, Bender kaže i da je dobro što su vladavina prava i ekonomski razvoj stavljeni u njen fokus (ovo je samo dokaz koliko zapravo bezakonje i kriminal vladaju na najvišem diplomatskom nivou kada niko u Evropskoj uniji ne sme da pomisli da je kritikuje zbog zločina počinjenog protiv Srbije u procesu otimanja Ksova i Metohije - primedba redakcije).

"Strategija je, međutim, samo parče papira koje se na kraju neće računati, već samo ono što će biti urađeno uz pomoć nje", ocenjuje Bender.

Dodaje i da je za sve one koji su radili na Strategiji jasno da 2025. godina, koja se u dokumentu pominje kao godina do koje bi Srbija i Crna Gora mogle da pristupe Evropskoj uniji, samo indikativna godina i da nema nikakvih garancija da će se dve zemlje do tada pridružiti Uniji.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da tim datumom za Srbiju i Crnu Goru bude ni ohrabrena, ni obeshrabrena. Daleko je važnije koliko će uspešno zemlje raditi na reformama", ističe on najavljujući sasvim otvoreno da najverovatnije i neće doći do pristupanja Uniji, možda zato što mnoga predviđanja ukazuju da će se ona do tada raspasti.

Vladavina prava je prioritet za Evropsku uniju, ali, kako kaže, postoji vrlo malo konkretnih i jasnih evropskih propisa o standardima vladavine prava.

"Kada je reč o vladavini prava imamo određene ključne vrednosti, ali kada govorimo o tome kako bi institucije trebalo da izgledaju, nema jasnih propisa", izjavio je on.


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.