Izvor: RTS, 17.Avg.2020, 14:29

Belorusija – radnici na ulicama, demonstranti oslobođeni, EU najavljuje vanredni samit

Hiljade fabričkih radnika u Belorusiji izašlo je na ulice, zajedno sa zaposlenima na državnoj televiziji, kako bi izvršili pritisak na predsednika Lukašenka da podnese ostavku. Vlasti saopštile da su skoro svi uhapšeni demonstranti pušteni. Ministar za informacije negira navode da se državna televizija pridružila štrajku. Istovremeno, EU poručuje da pruža podršku demonstrantima i najavljuje vanredni samit o Belorusiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvanija poručuje da neće reagovati na pokrete beloruskih trupa, ali da će pomno pratiti planove Minska.
Politička kriza u Belorusiji nastavljena je protestima i osmog dana nakon predsedničkih izbora.

Hiljade fabričkih radnika u Belorusiji izašlo je na ulice, zajedno sa zaposlenima na državnoj televiziji, kako bi izvršili pritisak na predsednika Lukašenka da podnese ostavku.
Oko 5.000 radnika iz fabrike traktorskih guma, koju je danas posetio Lukašenko, izašlo je na ulice Minska tražeći od njega da preda vlast Svetlani Tihanovskoj, koja je bila njegov protivkandidat na nedavno održanim protestima, prenosi AP.
"Lukašenko je bivši predsednik i mora da ode", izjavio je organizator protesta Sergej Dilevski i dodao da je Tihanovska legitimno izabrani predsednik.
Istovremeno je izrazio zabrinutost da bi Lukašenko mogao da utiče na ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u Belorusiju, dodajući da ne želi da se to dogodi.
"Skoro svi demonstranti oslobođeni"Skoro svi demonstranti koji su uhapšeni na protestima, koji se održavaju svakodnevno nakon izbora, pušteni su iz pritvora, potvrđeno je iz kancelarije glavnog javnog tužioca.
U saopštenju je navedeno da kancelarija glavnog javnog tužioca u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova radi na "oslobađanju građana koji su uhapšeni zbog kršenja administrativnih odredaba u vezi sa učestovanjem u neautorizovanim masovnim događajima".
Nadležni organi su objavili listu osoba koje se trenutno nalaze u pritvoru i dodali da će ona blagovremeno biti ažurirana, prenosi Tas.
Demonstranti kod zgrade televizije U protestnoj koloni dugoj kilometar, radnici-štrajkači iz nekoliko najvećih industrijskih postrojenja u Minsku došli su danas pred zgradu beloruske državne radiodifuzne kompanije "Belteleradio".
Kako navodi Tas, jedan od koordinatora štrajka izjavio je da radnici za sada ne traže da im bude omogućeno da se obrate javnosti putem televizije, već da su došli da podrže zaposlene u državnoj televiziji koji su odlučili da stupe u štrajk, oko 200 njih.
Demonstranti stoje u blizini zgrade i ne pokušavaju da uđu u nju, izveštava Tas, navodeći da je atmosfera mirna i da okupljeni zaposlenima televizije koji su u štrajku skandiraju "Hvala vam!".
Kako navodi agencija, u okolnim ulicama nema policije, a sporedni ulaz u zgradu obezbeđuju dva pripadnika unutrašnje vojske Belorusije, ali je, prema tvrdnjama svedoka, na lice mesta ranije stigao kamion sa pripadnicima policijskih jedinica za razbijanje demonstracija.
Ranije danas, povodom navoda da se beloruska državna televizija pridružila generalnom štrajku organizovanom u znak podrške demonstrantima, oglasio se ministar za informacije Igor Lutski.
Ministar tvrdi da državna televizija Belorusije radi uobičajeno. "Do sada nisam dobio informaciju o štrajku na beloruskoj televiziji. Program se emituje, ali koliko znam postoje određeni problemi", rekao je Lutski.
Merkelova poziva na nacionalni dijalogNemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na nacionalni dijalog između vlasti, opozicije i civilnog društva u Belorusiji, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.
Zajbert je izjavio da nemačka vlada i kancelarka smatraju da je u ovoj situaciji najvažnije da se vlasti suzdrže od primene sile nad demonstrantima koji protestuju u miru, da se politički zatvorenici odmah puste na slobodu, bez ikakvih preduslova, kao i da je nacionalni dijalog između vlade, opozicije i civilnog društva neophodan da se prevaziđe kriza u zemlji.
Portparol nemačke vlade je dodao i da bi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) trebalo da proveri rezultate izbora u Belorusiji, kao i da Nemačka ne isključuje dalje sankcije protiv onih koji su odgovorni za nasilje u toj zemlji, prenosi Tas.
Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer pozvao je vojsku u Belorusiji da ne bude nasilna prema demonstrantima koji protestuju protiv, kako je rekao, lažiranih predsedničkih izbora.
"Pozivam belorusku vojsku da ne čini greh protiv svog naroda koristeći silu", rekao je Štajnmajer, prenosi Rojters.
Istakao je da poštuje hrabrost demonstranata i pozvao beloruskog predsenika Aleksandra Lukašenka da pristane na dijalog s njima jer, kako je naveo, "Belorusi zaslužuju solidarnost i podršku".
EU uz demonstrante Evropska unija u međuvremenu je pozvala na "detaljnu i transparentnu istragu" navoda o zlostavljanju i maltretiranju hiljada demonstranata.

"Ove mirne demonstracije imale su jasne zahteve: puštanje svih nezakonito privedenih ljudi, procesuiranje odgovornih za brutalnost policije i održavanje novih predsedničkih izbora", izjavio je najviši diplomata bloka Žozep Borelj, prenosi Rojters.
Dodao je da protesti jasno pokazuju da belorusko stanovništvo želi promene, i da ih želi sada.
"EU stoji uz njih", izjavio je Borelj.
"Sa sve više šokantnih izveštaja o nehumanim uslovima i postupanju u pritvorima, Evropska unija očekuje temeljnu i transparentnu istragu svih navodnih zloupotreba, kako bi se odgovorni priveli pravdi", istakao je Borelj.
Što se tiče mogućnosti za ponavljanje izbora, predsednik Lukašenko je poručio da je spreman za podelu vlasti, ali da novih izbora neće biti "dok me ne ubijete".
Svetlana Tihanovska, protivkandidatkinja Lukašenka koja traži da se izbori ponove, istakla je da je spremna da postane nacionalni lider Belorusije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.