Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija očekuje učešće Rusije u istrazi o trovanju Skripalja

Belgija očekuje učešće Rusije u istrazi o trovanju bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergeja Skripalja u Britaniji, izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Render.


„Želimo da pokažemo našu solidarnost sa Velikom Britanijom, nadajući se da će se predsednik Rusije složiti da u potpunosti i na konkretan i transparentan način učestvuje u istrazi događaja u Solsberiju“, rekao je Render nakon dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova 28 zemalja-članica Evropske unije.


Sa svoje strane, francuski ministar Žan-Iv le Drijan je izjavio da bi EU trebalo da pokaže punu solidarnost sa Velikom Britanijom u vezi sa incidentom u Solsberiju i izađe sa jedinstvenim stavom.


„Na sastanku će se razmatrati pitanje programa ’Novičok‘. Neophodno je da u vezi sa ovim pitanjem među Evropljanima postoji potpuno jedinstvo i solidarnost sa Britanijom“, istakao je francuski ministar.


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da se Evropska unija u potpunosti solidariše sa Velikom Britanijom u vezi sa „slučajem Skripalj“.


„Danas imamo intenzivan dnevni red sa ministrima. Prvo ćemo saslušati (ministra spoljnih poslova) Borisa Džonsona o Solsberiju. Potpuno je jasna naša puna solidarnost sa Velikom Britanijom i naša krajnja zabrinutost zbog onoga što se desilo. To je neprihvatljivo“, naglasila je Mogerinijeva.


Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik GRU-a Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim agensom iz grupe „Novičok“, što Rusija kategorički negira.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Španija: EU će pokazati solidarnost sa Velikom Britanijom

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2018

Diskusija o sankcijama EU protiv Rusije u vezi sa slučajem "Skripalj" je prerana, izjavio je španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis.. . "Nije vreme za razgovor o ovoj temi. Još nisu razjašnjeni svi detalji koji su potrebni da se razjasne, ali slučaj će ostati na dnevnom redu EU",...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.