Bečki Standard: Lobisti odavno utvrdili planove o podeli Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki "Standard": Lobisti odavno utvrdili planove o podeli Kosova

"Lobisti su odavno utvrdili planove o podeli Kosova i tome se ne opire ni Federika Mogerini u ime Evropske unije", piše u komentaru bečkog lista Standard. "Očito je namera da se na kraju svi dovedu pred svršen čin", dodaje ovaj list.

"Albanski premijer Rama šalje velikoalbanske signale", piše bečki dnevnik "Standard", dodajući u podnaslovu da "kosovski premijer hoće da ukine carine za Srbiju u zamenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za priznanje nezavisnosti Kosova".

"U utorak je", piše novinarka Adelhaid Velfl, "kosovski premijer Ramuš Haradinaj pristao da ukine carine od 100 odsto za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu - na 120 dana. Beograd bi, kaže Haradinaj, zauzvrat trebalo da prizna Kosovo, a Kosovo bi trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. On zahteva i međunarodnu konferenciju na koji bi SAD i EU trebalo da zapečate sporazum između Srbije i Kosova".

"Prema rečima bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i Trampov predizborni strateg Kori Levandovski spada u lobiste koji se zalažu za podelu Kosova. Na adresi Levandovskog u Vašingtonu je registrovana firma Tvin roks global koja ima ugovor sa srpskom nacionalističkom strankom SNSD, koja, opet želi podelu i samim tim i uništenje BiH".

U komentaru ovih događaja, Velfl podseća da su lobisti već odavno utvrdili planove o podeli Kosova ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije, ali da se "do sada to sve događalo iza zatvorenih vrata, u tajnosti i bez učešća civilnog društva. Nadležna prestavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini očito ne oseća obavezu da se pridržava demokratskih principa".

"Ona nije predstavila nikakav pregovarački papir i time demonstrira suprotnost transparentnosti za koju se EU navodno zalaže. Očito je namera da se na kraju svi dovedu pred svršen čin tako da debata više neće biti moguća. I to pored toga što mnogi stručnjaci upozoravaju na opasnosti od povlačenja granica na Balkanu po etničkim kriterijumima", zaključuje  Adelhajd Velfl.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.