Baša optužuje Ramu za neuspeh: U Albaniji prolazi propaganda, ali ne u EU

Izvor: B92, 19.Okt.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baša optužuje Ramu za neuspeh: U Albaniji prolazi propaganda, ali ne u EU

Albanski premijer Edi Rama kaže da odlaganje pregovora je rezultat nepostizanja jedinstvenog stava u EU. Lider opozicije Ljuljzim Baša optužuje vlast u Tirani.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je, povodom odluke EU da odloži pregovore sa Tiranom o pristupanju EU, da je ona rezultat nemogućnosti lidera EU da postignu jedinstven stav, dok je lider opozicije Ljuljzim Baša optužio Vladu u Tirani da snosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovornost za današnju odluku Unije.

Rama je povodom odluke na samitu lidera EU rekao i da za Tiranu članstvo u EU ne predstavlja nikakav plan, već jedinu alternativu i jedinu veliku obavezu koju sadašnje vlasti imaju prema dolazećim generacijama, prenosi agencija ATA.

"Lideri današnje Evropske unije, od predsednika Evropskog saveta, preko predsednika Evropske komisije, do komesara za proširenje, kao nikada do sada, jasno i glasno su danas rekli da je ono što se dogodilo rezultat neuspeha zemalja članica da zbog sopstvenih razloga postignu konsenzus", rekao je Rama novinarima.

Rama je imao i reči hvale za nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je, kako je naveo, učinila sve što je bilo u njenoj moći kako bi ubedila ostale lidere EU da otpočnu pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

On je naglasio da su nemačka kancelarka i nemačka vladajuća koalicija u Bundestagu uradili kolosalni posao kako bi ubedili nemački parlament da donese pozitivnu odluku o početku pregovora sa Albanijom, u trenutku dok u samoj zemlji opozicija, kako je rekao, radi protiv otvaranja pregovora.

S druge strane, lider opozicione Demokratske partije Ljljzim Baša okrivio je Raminu Vladu za današnju odluku lidera EU.

Baša tvrdi i da je zasluga Ramine Vlade to što se lista od pet uslova koje je Albanija morala da ispuni kako bi počela pregovore o članstvu sa EU, proširila na osam.

"Edi Rama je u Albaniji puno toga postigao propagandom, ali u Evropi se propagandom ne postiže uspeh", kazao je Baša.

On je dodao i da je opozicija spremna za vanredne izbore, pod uslovom da oni ispunjavaju minimum standarda.

Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dve zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.