Ban: Sporazum Beograda i Prištine jedan od najvećih uspeha

Izvor: Press, 10.Feb.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Sporazum Beograda i Prištine jedan od najvećih uspeha

Prvi čovek svetske organizacije je u redovnom tromesečnom izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, naveo da su obe strane postigle napredak i u približavanju ka Evropskoj uniji i pozdravio odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom.
"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru, i podršku koji je dao pregovorima o Stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Razgovori Beograda i Prištine su bili značajni za ovaj uspeh i nastaviće da budu veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu", ocenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što, prema njegovim rečima, otvara za novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju Zajednice srpskih opštine.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu, uključujući i one na severu.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na severu Kosova treba da prati napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar i pozvao sve strane da pokažu "maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe u susret" .

Ban je naglasio da će UNMIK nastaviti da pruža podršku implementaciji dogovora između Beograda i Prištine, i dodao da je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.

Prema podacima UN od 15. januara ove godine 1.721 osoba se još uvek vodi kao nestala u kosovskom sukobu, i to pitanje i dalje nije rešeno.

Takođe, tokom prošle godine zabeleženo 2.660 repatrijacija iz evropskih država na Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.