BLIC OTKRIVA Kako je protekao BURAN sastanak Mogerini i Haradinaja sakoga je ona IZAŠLA

Izvor: Blic, 18.Nov.2017, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLIC OTKRIVA Kako je protekao BURAN sastanak Mogerini i Haradinaja sakoga je ona IZAŠLA

Oštre reči razmenili su juče visoka predstavnica EU Federika Mogerini i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, saznaje ekskluzivno "Blic".

Koliko se žestoka rasprava vodila možda najbolje govori podatak da je pres konferencija planirana i zakazana nakon sednice Saveta za stabilizaciju Kosova sa Evropskom unijom - otkazana. Iako nisu saopšteni zvanični razlozi za otkazivanje sednice, izvor "Blica" iz diplomatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krugova u Briselu kaže da je zbog tona sastanka Mogerinijeva odbila da se pojavi pred novinarima.

Savet je, tvrdi naš izvor, protekao veoma loše.

- Albanci su bili jako navalentni u pogledu dodeljivanja vizne liberalizacije Kosovu i uključivanja Amerikanaca u dijalog sa Srbijom. Šefica EU diplomatije to je shvatila lično i napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka - navodi sagovornik "Blica" iz Brisela.

Isti izvor dodaje da je ceo sastanak bio na ivici i da je prištinska strana nastupila veoma agresivno.

- I na restriktivnom sastanku bilo je oštrih reči, jer je Mogerinijeva od samog početka otvorene sednice bila nervozna. Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, Haradinaj je insistirao na tome da na njegovom kraju mora doći do međusobnog priznanja dve države. Federika Mogerini se s tim nije složila i situacija se tada dodatno zategla - otkriva naš sagovornik.

Visoka predstavnica nije htela da popusti ni kada je reč o viznoj liberalizaciji i insistirala je na demarkaciji sa Crnom Gorom.

- Mogerinijeva je govorila o Specijalnom sudu, dok je Ramuš Haradinaj potpuno ignorisao tu temu iako se očekivalo da nešto kaže. Čitav sastanak je protekao u potpuno suprotnom tonu od onog sa srpskim zvaničnicima samo dan ranije - tvrdi naš izvor.

Inače, Haradinaju je ovo bila prva zvanična poseta Briselu od kada je na premijerskoj poziciji i ako se po jutru dan poznaje, dijalog uz posredstvo EU neće teći glatko.

Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, za "Insajder" je rekla da nije tačno da je visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini napustila sastanak Saveta SSP-a između EU. U vezi sa navodima pojedinih medija da je konferencija za novinare nakon sastanka otkazana i da je tome prethodila napeta atmosfera, Kocijančičeva ponavlja da je "konferencija otkazana zbog dnevnog reda".

Kocijančičeva u izjavi "Insajderu" navodi da sa SAD već postoji bliska saradnja u razgovorima o Kosovu.

Kada je reč o SAD, blisko surađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, navodi Maja Kocijančič.

Samo dan ranije preko puta Federike Mogerini sedela je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i taj susret prošao je u daleko prijatnijem tonu. Brnabićeva je nakon sastanka rekla da je Srbija potpuno usredsređena na svoj evropski put.

Vučić: Nema članstva bez pravno obavezujućeg dokumenta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu u Briselu sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a su ti sastanci prošli u daleko konstruktivnijoj atmosferi. Po povratku u Srbiju Vučić je rekao da Srbiji neće biti omogućeno da postane članica Evropske unije bez pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom.

- Nije to priznavanje, niko to još ne govori na takav način, već se govori između redova - poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija neće moći da postane član EU bez drastičnih promena "u svom, ali i sveukupnom odnosu prema KiM". O tome šta konkretno znače "drastične promene" rekao je:

- Kako oni kažu - da izvršite normalizaciju stanja. Kako god da se to tumači. Dakle, neće dozvoliti da postanemo članica EU bez pravno obavezujućeg dokumenta. To je teško za Srbiju, i zato još o svemu tome nisam ni govorio - naglasio je predsednik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.