Austrija za otvaranje bar tri poglavlja sa Srbijom

Izvor: RTS, 25.Sep.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija za otvaranje bar tri poglavlja sa Srbijom

Zemlja koja do kraja godine predsedava Evropskoj uniji, Austrija, planira da u decembru organizije Međuvladinu konferenciju EU-Srbija na kojoj bi bila otvorena najmanje tri poglavlja, rečeno je Tanjugu u Briselu.
"Planovi austrijskog Predsedavanja su da održimo Međuvladinu konferenciju u decembru. Naša namera je da otvorimo najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri poglavlja sa Srbijom", izjavio je portparol austrijskog predsedavanja.

U Savetu su, za Tanjug, potvrdili da je trenutni plan Austrije da se u decembru održi regularna Međuvladina konferencija sa Srbijom, ali i dodali da mnogo toga još zavisi od postignutog napretka u pristupnim pregovorima.
"U radnim telima Saveta trenutno se radi na tri pregovaračka poglavlja: poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge, poglavlju 17 koje se bavi ekonomskom i monetarnom politikom i poglavlju 18 što je statistika. Pošto je rad na tim poglavljima još u toku, suviše je rano reći kada bi ona mogla biti otvorena", kažu izvori Tanjuga u Savetu.
Evropski diplomatski izvori navode da je u opticaju i mogućnost da se u oktobru održi takozvana prelazna Međuvladina konferencija na kojoj bi moglo biti otvoreno jedno novo poglavlje.
Srbija je, u međuvremenu, Savetu dostavila na razmatranje i pregovaračku poziciju za poglavlje 2 koje se tiče slobode kretanja radika, a ovih dana se očekuje i dostavljanje pozicija Srbije za poglavlje 4, o slobodi kretanja kapitala.
U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da se i Austrija, kao zemlja predsedavajuća EU do kraja godina, kao i Srbija, trude da zemljama članicama EU što bolje predstave dosadašnji napredak Srbije kako bi se povećale šanse za otvaranje što većeg broja poglavlja i brži napredak u pristupnim pregovorima.
U skladu sa tim organizuju se i sastanci u Briselu na kojim se zemlje članice obaveštavaju o tome šta je Srbija uradila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, slobode i osnovna prava.
U Savetu podsećaju da je napredak u poglavljima koja se odnose na oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom od ključne važnosti za određivanje ukupne brzine pristupnih pregovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.