Ana Brnabić na pregovorima u Luksemburgu: Otvoren klaster jedan

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 23:10

Ana Brnabić na pregovorima u Luksemburgu: Otvoren klaster jedan

Na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, kojoj prisustvuje premijerka Ana Brnabić konstatovano je da je otvoren klaster 1.

Premijerka Ana Brnabić je nakon međuvladine konferencije u Luksemburgu izjavila da može da potvrdi da je otvoren klaster 1 o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologiji priključenja, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za otvaranje klastera 3 i 4.

Premijerka je istakla da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava i izrazila je nadu da će biti otvorena još dva klastera tokom predsedavanja Slovenije do kraja ove godine.

"Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije", zaključila je Brnabić.

On je zahvalila Portugaliji na predsedavanju i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.

S druge strane, komesar za proširenje EU Oliver Verhelji izjavio je da su sa premijerkom Anom Brnabić vođeni razgovori o suštinskim pitanjima, te da je konstatovano da je Srbija postigla zavidan napredak u oblasti vladavine prava, ali da se od nje očekuju dodatni rezultati.

On je kazao da je stvoren "novi momentum" i potvrdio da je komisija spremna da tokom predsedavanja Slovenije pojača dinamiku pristupnog procesa.

"Ali od Srbije očekujemo još rezultata i to je, rekao bih, snažna poruka koju je premijerka Brnabić večeras čula od svih nas", predočio je Verhelji.

On je potvrdio da je otvoren klaster 1 i ponovio da su svi iz komisije za proširenje spremni da pomognu da Srbija brže napreduje prema EU.

Podsetimo, Međuvladina konferencija EU Srbija počela je nešto pre 21.30 u Luksemburgu.

Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok EU na sastranku predstavljajuj šef diplomatije Žosep Borelj, komesar za proširenje Oliver Vraheji i ministri zemalja članica Unije.

Ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada je reč o svih šest klastera.

Delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o pristupnom reformskom procesu Srbije, ali i da dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije u smislu pojačanog dinamizma i kredibilnosti procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.