Amerika i EU mogu da nateraju Prištinu da povuče takse - PITANJE JE SAMO DA LI HOĆE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2018, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amerika i EU mogu da nateraju Prištinu da povuče takse - PITANJE JE SAMO DA LI HOĆE!"

Odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbiji i plasiraju robu na KiM

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da velike sile poput SAD i EU mogu pritiskom da izdejstvuju povlačenje odluke Prištine da na robu iz centralne Srbije uvede takse od 100 odsto.

Stefanović je  rekao da nakon poruka koje su stigle iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vašingtona i Brisela da odluka prištinskih vlasti mora da bude povučena, očekuje da vidi konkretne korake, a ne da ostane mrtno slovo na papiru.

- Ne može niko da me ubedi da SAD i EU ne mogu pritiskom da izdejstvuju da se povuče ta odluka. Ako bude iskrene želje velikih sila odluka će biti povučena - rekao je Stefanović.

On je naglasio da Srbija "od ozbiljnih igrača" očekuje da pokušaju da reše problem koji je nastao i podsetio da Priština krši međunarodni sporazum CEFTA i pita kako će EU da objasni da Prištini dozvoljava kršenje tog sporazuma, a da od drugih očekuju da ih poštuju.

- Vi sada imate akciju prištinskih institucija koja je bazirana na kršenju međunarodnog prava. Oni krše CEFTA sporazum - naglasio je ministar i dodao da je potez Pristine pritisak na Srbe koji žive na KIM i koriste robu iz centralne Srbije, ali i neka vrsta ekonomskog pritiska na sve.

Napominje da odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbiji i plasiraju robu na KiM.

- Oni štete ekonomijama ne samo Srbije već i drugim zemljama. Tu se sada uvlače i drugi i to pokazuje neracionalnost takve odluke - istakao je Stefanović.

Srbija će, kako kaže, nastaviti da bude odgovorna, da poštuje međunarodno pravo i povlačiči poteze jkoji neće dovesti do sukoba na KiM.

- Investicije, otvaranje fabrika biće u Srbiji ako bude stabilnosti i mira. Ako stabilnosti nema niko neće doći u ovu zemlju ni kao turista, a ne da ulažu novac - naglasio je ministar.

Upitan da li je moguće i kada nastaviti dijalog s Pristinom, on je rekao da je to teško pitanje.

- Predsednik (Aleksandar Vučić) je rekao da je teško da se razmišlja da s nekim od njih sednemo za sto. Nema suštinskih razlika među političarima u Prištini - zaključio je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Male prodavnice na udaru prištinskih mera, zaustavljeno 20 šlepera

Izvor: RTS, 22.Nov.2018

Posledice odluke vlade u Prištini da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH videće se kada se isprazne magacini. Cena hleba je već skočila za trideset odsto. Iz kosovske vlade pozivaju potrošače da bojkotuju robu iz centralne Srbije. Albanski mediji su objavili snimak na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.