Amerika će pomoći Srbiji da prevaziđe zavisnost od ruskog gasa

Izvor: Danas, 04.Jun.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika će pomoći Srbiji da prevaziđe zavisnost od ruskog gasa

Američki zvaničnici su na sastancima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom njegove zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, kritikovali Evropsku uniju jer nije dovoljno uradila za Srbiju, ističu za Danas članovi delegacije predsednika Vlade Srbije. Prema njihovim rečima, na sastancima se dosta govorilo o gasnoj diverzifikaciji i načinima na koje Amerika može da pomogne Srbiji da nadomesti količine >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje nedostaju. Takođe, Danasu je potvrđena namera premijera, odnosno Vlade Srbije da smanji zavisnost od ruskog gasa i okrene se američkim gasnim projektima.

Međutim, kako za  Danas tvrde članovi premijerove delegacije, nije bilo reči o temama koje su potencirane u domaćoj javnosti, među kojima su slučajevi funkcionera Srpske napredne stranke koji imaju teret sumnje za učešće u ratnim zločinima, ali i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, odnosno položaj zaštitnika građana Saše Jankovića.

"Ni jednu jedinu reč nisu rekli o tim temama. Jedan od sagovornika se zahvalio na odlučnosti Vlade Srbije da reši slučaj ubistva braće Bitići, i to je sve što je pomenuto. Saša Janković ni u mislima nije spomenut, Diković takođe", tvrde članovi delegacije premijera Srbije za naš list.

Oni napominju da je tokom susreta Vučića sa američkim zvaničnicima vladala "pozitivna atmosfera".

"Uglavnom su kritikovali Evropsku uniju što nije dovoljno uradila za Srbiju. Izražavali su zabrinutost da nas ne ispuste zbog neosetljivosti i sporosti EU administracije. Američki senator Džon Mekejn, za kojeg smo pretpostavljali da će biti najekstremniji, ostao je sa Aleksandrom Vučićem na sastanku dvadesetak minuta duže, poveo ga van svakog protokola u obilazak Kapitol hila i rekao da će doći u Srbiju u avgustu. Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi nam je rekao da se to nije dogodilo u istoriji Kapitol hila", tvrde Danasovi sagovornici iz delegacije premijera Vučića.

Podsetimo, tokom posete Tirani, uoči odlaska u Ameriku, Vučić je najavio okretanje Srbije od ruskog gasa i uvažavanje sugestija koje dolaze iz Amerike. Takođe, premijer je najavio rešavanje zločina nad braćom Bitići, koji su ubijeni 1999. godine u Petrovom Selu. On je govorio o mogućnosti osnivanja nezavisne komisije za rešenje tog slučaja, napominjući da bi na čelu te komisije mogao da se nađe Veran Matić. Porodica ubijene braće Bitiće, ali i predstavnici značajnih nevladinih organizacija koje su godinama radile na tom slučaju, oštro su kritikovali ovu nameru premijera Srbije, tvrdeći da nastavlja da čuva glavnog osumnjičenog u tom zločinu - Gorana Radosavljevića Gurija.

S druge strane, domaća javnost je, tokom posete Aleksandra Vučića Americi, izveštavala o tome da će zvaničnici SAD od premijera tražiti da se distancira od ljudi koji imaju teret sumnje zločinačke prošlosti. Takođe, nevladini obavešteni krugovi ističu da je jedna od tema bila i položaj medija kao i zaštitnika građana Saše Jankovića, odnosno napada na njega od strane pojedinih ministara Vlade Srbije i funkcionera SNS.

U tom kontekstu podseća se na posetu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Melija, pre par meseci, koji je izjavio da bi Srbija trebalo da bude srećna što ima organizacije kao što su Fond za humanitarno pravo. Govoreći o izveštaju FHP u kojem se navodi da su u ubistvu albanskih civila na Kosovu 1999. učestvovali vojnici 37. motorizovane brigade, čiji je komandant bio sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, Melija je rekao da se radi o "važnoj referentnoj tački". "Nadamo se da će Vlada Srbije shvatiti izveštaj vrlo ozbiljno", naglasio je tada Melija.

Sastanak sa Viktorijom Nuland

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Vašingtonu sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland. Vučić je na svom Tviter nalogu napisao da sa Nulandovom razgovara o evropskim integracijama Srbije, bilateralnim odnosima, regionalnim izazovima u narednom periodu i energetskoj bezbednosti Srbije, Zapadnog Balkana i Evrope. Prema saznanjima medija, Nulandova, koja slovi za "desnu ruku" državnog sekretara Džona Kerija, trebalo bi da poseti Srbiju 14. jula.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.