Ambasadori saglasni: Regionu je potrebna Unija i Uniji region

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori saglasni: Regionu je potrebna Unija i Uniji region

Ambasadori zemalja Zapadnog Balkana i susednih zemalja, koji su o evropskim integracijama zemalja regiona govorili na panelu u okviru konferencije "Economist: Svet 2020", istakli su da je politika proširenja i dalje najuspešnija politika EU, kao i da je Uniji potreban region isto koliko i regionu EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota naveo je da će u 2020. godini, uprkos svim okolnostima, politika proširenja EU biti jedan od prioriteta Hrvatske, koja će i predsedavati Uniji.

Poručio je zamljama kandidatima da će Hrvatska uraditi sve u politici proširenja, tako da motiviše i članice koje trenutno nisu najraspoloženije prema toj politici.
Navodeći da se nadaju da će "doći do otvaranja" pregovora i sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Bakota je rekao da zemlje regiona, u datom trenutku, treba više da se fokuiraju na reformske procese.
"Potrebno je raditi reforme radi građana i to je veoma važno, nema razloga za pesimizam i siguran sam da pitanja o novoj metodologiji u ovom trenutku nisu na mestu, jer to je dokument o kojem tek treba razmišljati i razgovarati", naglasio je Bakota.
Dodao je i da izjave čelnika EU govore o tome da je pitanje proširenja i evropska perspektiva Zapadnog Balkana prioritet za EU.
"I sama Francuska je rekla da ne dovodi u pitanje politiku proširenja već da je samo pitanje metodologija", rekao je Bakota.
"Nema mesta pesimizmu" 
Privremeni otpravnik poslova ambasade Slovenije Roman Veksler rekao je da je Slovenija bila razočarana kada nisu otvoreni pregovori Severnoj Makedoniji i Albaniji i naveo da veruje da će se EU u regionu Zapadnog Balkana postaviti drugačije 2020. godine.
Istakao je da kod zemalja regiona koje još nisu članice EU nema mesta pesimizmu, navodeći da nije pitanje da ili ne politici proširenja već kako će se sprovoditi to proširenje.
"Nova metodologija neće dovesti do radikalnih promena, već do modifikacija", istakao je i dodao da je dilema proširenje ili produbljenje stara, kao i da je uvek bila prevaziđena u korist proširenja.
Bugarska razočarana pozicijom Francuske 
Ambasador Bugarske Radko Vlajkov naveo je da je perspektiva regiona poznata, odnosno da će zemlje regiona i u 2020. međusobno sarađivati radi boljeg ekonomskog razvoja.
Kako kaže, proces pristupanja EU nije lak, kao što ni samo članstvo u EU nije kraj i nije lako održavati kriterijume koji su potrebni kako bi mogli da se iskoriste svi benefiti EU.
Naveo je da je Bugarska takođe razočarana pozicijom Francuske o neotvaranju pregovora Albaniji i Severnoj Makedoniji.
"Ključevi Zapadnog Balkana nalaze se kod Francuske"
Ambasadorka Bosne i Hercegovine Aida Smajić navela je da je tačno da zemlje regiona nisu napredovale u procesu evrointegracija i istakla da u BiH nijedan od 14 uslova nije ispunjen.
"Nama stalno ponavljaju, izvinite, još malo sačekajte''. To opisuje tretman EU prema zemljama Zapadnog Balkana", kazala je Smajićeva.
Navodeći da Francuska daje podršku EU perspektivi ovog regiona, ali da je u isto vreme najveći skeptik prema politici proširenja, Smajić je rekla da će čekanje i odlaganje učiniti da zemlje Zapadnog Balkana možda odu u zagrljaj nekim drugim zemljama zbog ekonomskih razloga.
"Ključevi Zapadnog Balkana nalaze se kod Francuske. Očekujemo da će na Samitu u Zagrebu biti konkretnih preporuka za proširenje", rekla je Smajićeva.
"Otvaranje novih poglavlja dodatni vetar u leđa" 
Ambasador Crne Gore Tarzan Milošević istakao je da je ta zemlja koja je kandidat za članstvo u EU fokusirana na suštinske reforme, kao i da se kao i ceo svet suočavaju i sa važnim globalnim izazovima.
Kako je naveo, u 2017. godini otvaranje važnih poglavlja dao im je novu energiju i pokazao da su na dobrom putu i da su uradili dosta stvari.
"To je bio dodatni vetar u leđa. Za poglavlja 23 i 24 Srbija i Crna Gora su krenule sa iste tačke i zajedno smo dobili 83 merila i teško je bilo sve to brzo sprovesti", kazao je Milošević.
"Politika proširenja je i dalje najuspešnija politika EU"
Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović naveo je da način na koji francuski predsednik Emanuel Makron vidi reformu EU, predstavlja viziju Francuske o proširenju EU, ali da je to i dalje inicijativa jedne zemlje.
Istakao je da se nada da će svih 28 članica EU prepoznati starteški značaj Zapadnog Balkana za budućnost EU.
"Sve nove članice su ekonomski napredovale i stare su imale veliku korist od proširenja", kazao je Majstorović.
Dodao je da je Evropi potrebno mnogo više samopouzdanja i sigurnosti i to da bi se postavila prema klimatskim izazovima i trgovinskim odnosima, da se suoči sa izazovom veštačke inteligencije i tržišta rada...
Na kraju panela prikazani su rezultati ankete o učlanjenju zemalja Zapadnog Balkana u EU, a većina ispitanih građana smatra da nijedna od zemalja neće biti primljena u EU, 23 odsto misli da će prvo biti primljena Crna Gora, 22 odsto Srbija, dok 15 odsto smatra da će sve države biti primljene u isto vreme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.