Altmaier očekuje rast njemačke ekonomije desetu godinu za redom

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Jan.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altmaier očekuje rast njemačke ekonomije desetu godinu za redom

BERLIN - Predstojeći izlazak Velike Britanije iz Europske unije (EU) predstavlja veliki rizik, ali domaća potražnja još uvijek potiče rast njemačkog gospodarstva, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u intervjuu.

Altmaier je u razgovoru za list Passauer Neue Presse kazao da su Brexit, globalni trgovinski sukobi i promjene regulacija u automobilskoj industriji usporili gospodarski rast u drugoj polovici 2018. godine, no kako je i dalje izgledno da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << će bruto domaći proizvod (BDP) najvećeg europskog gospodarstva u 2019. ući u svoju desetu godinu rasta.

"Knjige narudžbi u industriji i trgovini su pune. Postoje dobre šanse da će se gospodarski rast nastaviti desetu godinu zaredom, što je najduže razdoblje kontinuiranog rasta od šezdesetih godina prošlog stoljeća", izjavio je Altmaier.

Vlada prošlog mjeseca smanjila prognozu gospodarskog rasta

Njemačka vlada prošlog mjeseca smanjila je prognozu gospodarskog rasta za 2018. godinu, s 1,8 posto na 1,5 do 1,6 posto.

Kako navodi Reuters, rast njemačkog gospodarstva je usporio jer su Brexit, kao i trgovinski sukobi potaknuti politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prva", izazvali poslovnu nesigurnost.

Također, njemački izvoznici se bore i s usporavanjem inozemne potražnje, s obzirom na "hlađenje" globalnog gospodarstva.

Altmaier upozorava da izgledi za nastavak gospodarske ekspanzije ovise o sposobnosti njemačke industrije da se prilagodi novim perspektivnim područjima kao što su električna mobilnost, održiva proizvodnja energije i umjetna inteligencija.

Njemačka ima oko 57 tisuća nepopunjenih radnih mjesta za pripravnike

Ocjenjuje da i Brexit i nedostatak kvalificirane radne snage predstavljaju rizike za gospodarstvo, pri čemu smatra da mnoge tvrtke nisu uložile dovoljno u širenje proizvodnje. Pozvao je na brzo parlamentarno odobrenje novog zakona o imigraciji koji ima za cilj popuniti te praznine.

Olakšavanje privlačenja kvalificiranih radnika u Njemačku moglo bi potaknuti gospodarski rast za nekoliko desetina postotnog boda, ocijenio je Altmaier, ukazujući da Njemačka ima oko 57 tisuća nepopunjenih radnih mjesta za pripravnike.

"Učinke rasta teško je izmjeriti, ali očekujem da bi funkcionalni priljev migranata na tržište rada mogao kreirati više desetina postotka dodatnog rasta u Njemačkoj", izjavio je Altmaier.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.