Albanija i Makedonija se približavaju standardima EU

Izvor: Southeast European Times, 11.Avg.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i Makedonija se približavaju standardima EU

Dve zemlje nastavljaju reforme u pravosuđu i na drugim poljima ključnim za pridruživanje EU.

11/08/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 11.8.2014.

Albanija i Makedonija reformišu svoja pravosuđa i druge ključne oblasti pridruživanja EU, održavajući kurs približavanja članstvu u Uniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kažu eksperti. Uslovi u procesu integracije u EU sa godinama su se povećavali i slični su pravilima koja se odnose i na članice Unije, kaže Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji.

„Razlika je u tome da ih članovi ispunjavaju kao obaveze koje proizlaze iz članstva, a zemlje kandidati kao svoje obaveze na putu ka članstvu“, navodi Davenport.

Zvaničnici kažu da će Makedonija ove godine iskoristiti još 15 odsto sredstava od izdvojenih 730 miliona evra da sprovede strateške prioritete vlade i razvojne projekte koji uključuju reforme vezane za EU i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ovo je dokaz da je vlada posvećena sprovođenju reformi vezanih za proces integracije u EU. Makedonija je već ostvarila značajan napredak na polju sprovođenja reformi iz evropske agende, posebno kada je u pitanju usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonima EU“, rekao je potpredsednik vlade za evropska pitanja Fatmir Besimi.

U prvoj polovini ove godine zemlja je usvojila 11 od 27 zakona EU, a u procesu je učestvovalo 13.000 javnih službenika i 100 institucija, rekao je Bojan Maričić, direktor makedonskog Centra za evropsku edukaciju u Skoplju.

„Stvoriće se partnerstvo za pridruživanje ... kroz koje će Evropska komisija i Makedonija zajedno određivati zadatke zemlje za sledeću godinu“, rekao je Maričić za SETimes.

Makedonija će takođe usvojiti strateški okvir za ekonomski razvoj jer su smanjenje nezaposlenosti i održanje makroekonomske stabilnosti takođe ključni uslovi EU.

Albanski zvaničnici kažu da vlada nastavlja niz reformi koje su direktno ili indirektno povezane sa procesom integracije zemlje u EU, iako još nije pripremljen finansijski plan za njih za ovu godinu.

„Od finansijskog plana važnija je volja da se nastavi sa reformama. Ta volja je sveobuhvatna, ne samo kada je u pitanju vlada, nego i sve institucije i albansko društvo“, navodi albansko ministarstvo integracije u saopštenju za SETimes.

Na reformskom planu Albanija je fokusirana na uspostavljanje efikasne i depolitizovane administracije, jačanje nezavisnosti pravosuđa, intenziviranje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštitu ljudskih prava.

Ministarstvo dodaje da „EU podržava Albaniju u seriji drugih projekata za koje prvi put postoji sektorski pristup na prioritetnim poljima poput poljoprivrede, životne sredine i infrastrukture“.

Dopisnica iz Prištine Linda Karadaku doprinela je ovom izveštaju.

Šta Albanija i Makedonija mogu da učine da bi unapredile proces pridruživanja EU? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.