Izvor: Press, 13.Jul.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako posumnjate, proverite da li je dete došlo u dodir s drogom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na roditelje da sa pojačanim oprezom kontrolišu samostalno kretanje i ponašanje svoje dece u adolescentskom i nešto starijem uzrastu kako bi blagovremeno primetili i reagovali na eventualne promene u njihovom ponašanju.

Foto screenshot/TV Prva


Na samom početku muzičkog festivala Egzit uz poruku „Muzika da, droga ne“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Lončar je rekao da se mogu promeniti podaci koju pokazuju da je dve trećine posetilaca iz zemalja Evropske unije i 47 odsto sa prostora bivše Jugoslavije bilo u dodiru sa sa psihoaktivnim supstancama i drogama na tom festivalu. 

„Mi mislimo da je ovo vrhunski festival i da može da bude još bolji bez korišćenja droga i psihoaktivnih supstanci. To je naš apel svima, da mogu da uživaju u muzici i festivalu bez dodatnih supstanci. Roditeljima savetujem da razgovaraju sa svojom decom i njihovim drugovima i ispitaju ih ukoliko posumnjaju da su bili u kontaktu sa bilo kojom vrstom narkotika“, rekao je Lončar za TV Prvu. 

Kad budemo pričali o tome i uz pomoć medija možemo doći do rezultata u borbi protiv droge, istakao je on. 

„Roditelji moraju da isprate gde su im i sa kim deca posebno kad idu sami. Neophodno je da pogledaju istini u oči, jer se ništa neće desiti ako posumnjaju i prećute“, dodao je Lončar. 

Kao razloge zbog kojih dođe do prvog kontakta sa drogom ministar je naveo radoznalost dece, njihovo prihvatanje u određeno društvo, nedostatak sportskih ili drugih aktivnosti i porodične probleme. 

„Nemoguće je da se uzme bilo koja supstanca i da nema promene ponašanja. Ono može biti rapoloženije ili depresivnije sve zavisi, ali promenu treba ispitati. U toj situaciji, uzmite dete za ruku i proverite da li je i šta konzumiralo. To se danas može uraditi na dosta mesta. Istina, ma kakava, treba da se sazna na vreme“, zaključio je Lončar.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.