Ako je ovo EU, ne želim dalje od Srbije

Izvor: B92, 26.Jan.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako je ovo EU, ne želim dalje od Srbije"

U poslednjih šest meseci više od stotinu migranata nasilno je vraćeno iz Hrvatske u Srbiju, navode u Centru za kriznu politiku i reagovanje.

Migranti se žale da su ih hrvatski policajci tukli i maltretirali.

Ako je to Evropska unija, ne želim dalje od Srbije, kaže sedamnaestogodišnji momak, koji se predstavio kao Naim iz Avganistana. Cilj mu je bila Austrija. Nije uspeo. Kaže da je tučen, da su ga hrvatski policajci udarali. Lomili mu prste. Sada živi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u barakama u blizini beogradske autobuske stanice. Ne plaši se.

“Tučeni smo. Tukli su nas. Policajci su zavrtali ruke i lomili nam prste. Vidite šta su mi uradili pendrekom”, kaže Naim, migrant iz Pakistana.

A žalbe migranata potvrđuju i iz Beograda i iz Zagreba.

“Gotovo u svakom izvestaju oni prijavljivali da ih je hrvatska policija tukla, maltretirala, da su im oduzimali sve sto su imali i naravno da im prava i obaveze nisu bili objasnjeni na jeziku koji razumeju”, rekao je Vladimir Sjekloća iz Centra za kriznu politiku i reagovanje.

“Govore o naguravanju, udaranju nogama u različite dijelove tijela, lupanje šakama po licu. Udaranje pendrecima po abdomenu, bedredrima i drugim dijelovima tijela, te govore i o razodijevanju”, navela je Emina Božinković iz Inicijattive “Dobro došli”.

Migranti tvrde da im je u Hrvatskoj uskraćeno pravo traženja azila, iako su azil nameravali da zatraže.

“Imali smo 114 prijavljenih, takozvanih pusbekova iz Hrvatske. Ono što je, to su naravno svi nelegalni povraci u Srbiju”, rekao je Sjekloća.

Na pitanje kako naši državni organi prihvataju to da se neko na silu, bez osnova vrati u Srbiju, Sjekloća kaže da je to pitanje za državne organe.

Pitali smo i naše državne organe koliko je migranata vraćeno i po kom osnovu. Iz MUP-a Srbije bez odgovora. U Hrvatskoj pričljiviji, pa upozoravaju da je sve dobilo ozbiljne razmere.

“Ovo nisu izolirani incidenti, ovo je sistemsko kršenje ljudskih prava. Kršenje međunarodnih zakona koji se provode u RH nažalost više od godinu dana barem mi tako imamo izveštaje i svedočanstva”, rekla je Magda Sindičić iz inicijative “Are You Serious”.

Da u očaju za čoveka nema granice koju nije spreman da pređe, pokazuje informacija da je apatinska policija otkrila grupu od 25 državljana Avganistana koji su hteli da pređu zaleđeni Dunav da bi se dokopali Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.