AMERIKA I EVROPSKA UNIJA ZAKOPALE RATNE SEKIRE: Konačno okončali sukob koji je trajao 17 godina (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 15:15

AMERIKA I EVROPSKA UNIJA ZAKOPALE RATNE SEKIRE: Konačno okončali sukob koji je trajao 17 godina (VIDEO)

Predsednik SAD Džo Bajden je istakao da je "u interesu SAD da imaju stabilan odnos sa NATO-om i EU"

Evropska unija i Sjedinjene Države postigle su dogovor o primirju u skoro 17-godišnjem sukobu zbog subvencionisanja američkog proizvođača aviona "Boinga" i njegovog evropskog rivala "Erbasa", saopšteno je iz EU danas.

Prema postignutom sporazumu, SAD i EU suspendovaće na pet godina trgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << carine povezane sa sporom, ali ostaće mogućnost njihovog ponovnog uvođenja, izjavila je danas američki trgovinski predstavnik Ketrin Taj.

Dve strane su se u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda – od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora, izveštava Rojters.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ovim povodom da dogovor "zaista otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima, jer prelazimo sa parnice na saradnju u vazduhoplovnom sektoru – posle 17 godina spora".

.

- Ja imam sasvim drugačija gledišta od svog prethodnika - rekao je Bajden aludirajući na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.