AMERIČKI AMBASADOR SAHRANIO NADE LAŽNE DRŽAVE: EU poslala snažnu poruku tzv. Kosovu - Srbija ima glavnu reč

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2020, 23:55

AMERIČKI AMBASADOR "SAHRANIO" NADE LAŽNE DRŽAVE: EU poslala snažnu poruku tzv. Kosovu - Srbija ima glavnu reč

Stručnjaci ocenjuju da je ovo više nego jasna poruka da je Vašington svestan činjenice da projekat "Kosovo" propada

Američki ambasador Filip Kosnet rekao je da će Evropska Unija priznati nezavisnost lažne države Kosovo samo ako i kada to isto uradi i Srbija. Kosnet je tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razbio sve albanske iluzije o samostalnosti.

Ambasador ističe da će pet zemalja članica Evropske Unije koje ne priznaju tzv. kosovo (Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar) promeniti taj svoj stav, ali tek kada dođe do međusobnog dogovora, odnosno suštinske promene odnosa između Beograda i Prištine.

i da Albanci moraju da se vrate za pregovarački sto i pronađu kompromisno rešenje sa Beogradom.

Kosnet je naglasio da Priština treba da ima dobre odnose sa Briselom, ali da je za to neophodan dogovor sa Beogradom.

- Pet zemalja EU koje ne priznaju "Kosovo" promeniće svoj stav, ali samo ako dođe do promene u odnosima Beograda i Prištine. Kada sam došao na tzv. Kosovo, sretao sam se s političkim liderima i često su mi govorili da im nisu potrebni Evropljani, jer imaju posebne odnose sa SAD. Rekao sam: ''da, imate posebne odnose sa SAD i voleo bih da se demokrate i republikanci u SAD dogovore i oko drugih pitanja, kao što se dogovaraju o odnosima sa tzv. Kosovom, ali pogledajte kartu, tzv. Kosovo nije u Severnoj Americi, već u Evropi - rekao je Kosnet, a prenosi Dukađin.

- Ko je mislio da će Severna Makedonija i Grčka postići dogovor o imenu, ali dogodilo se. Ljudi su mislili da je nemoguće da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein ili Sudan izgrade odnose sa Izraelom, ali to se dogodilo - rekao je Kosnet.

Petar Petković direktor Kancelarije za KiM, na drugoj strani kaže da je potrebno nastaviti dijalog beograda i Prištine, ali da je "uslov svih uslova" formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Bez formiranja ZSO, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, nema mogućnosti za značajniji napredak u daljem toku dijaloga. Srpski narod na Kosovu i Metohiji je uzložen permanentnom kršenju ljudskih i građanskih prava i napadima na ljude i imovinu.

Beograd je dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranju preduslova za ekonomski rast i trajnu bezbednosnu stabilizaciju na Zapadnom Balkanu - naglašava Petković.

Komentarišući sve ove navode, Predrag Rajić iz centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je Kosnetova izjava sasvim jasna.

- Amerikancima je sve očiglednije da je projekat nezavisnog Kosova, kakav je predhodno zamišljen, potpuno neizvodljiv. Zato neretko ovakivim suptilnim ali jasnim porukama ukazuje Albancima da treba da se vrate za pregovarački sto i pronađu put do kompromisa sa Srbima - objašnjava Rajić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.