20 godina od smrti Jugoslavije (6): Zakon o pečenju praseta

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2011, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20 godina od smrti Jugoslavije (6): Zakon o pečenju praseta

U svim poređenjima sa državama bivše Jugoslavije, Slvenija je uvek prva u superlativima. Najbolji životni standard i najviše plate, članica Evropske unije i evrozone - sve ono što ostalih pet bivših jugoslovenskih republika žele.

Slovenci su prvi zajedničkoj državi okrenuli leđa, smatrajući je omčom oko vrata za dalje napredovanje, pa je tako i danas uvraženo mišljenje da za njih Titova Jugoslavija nema apsolutno nikakav kulturni značaj.

Ali, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << baš tako, kaže Zmago Jelinčič, čelnik Slovenske nacionalne stranke.

I Slovenije nije prošla bez trzavica sa ostalim državama bivše SFRJ. Najveći problem nastao je sa Hrvatskom oko razgraničenja na moru, koji je uslovljen podrškom za napredovanje ka EU.

- Nije baš tačno takvo mišljenje među Slovencima. Mi se i danas u velikoj meri sećamo Jugoslavije u pozitivnom smislu. Istina, u Evropskoj uniji nema carine, granica, imamo zajedničku valutu, ali je u Jugoslaviji bio bolji kvalitet života. Svako je mogao da izgradi kuću, a danas je sve u okviru direktiva EU koje ne dozvoljavaju da sam gradiš kuću, propisuje kakvi trebaju da budu krastavci i jabuke, pa čak zabranjuju i pečenje prasića i kuvanje rakije.

U Sloveniji iz godine u godinu raste broj poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita. Godinama unazad u Beograd stiže hrvatsko-slovenačka štafeta.

- Ne bih rekao da su ti ljudi jugonostalgičari. Oni su zapravo realisti, jer je u Jugoslaviji život bio lep, a čovek je imao osećaj da se svaki dan stvari pomeraju nabolje. To je velika razlika u odnosu na život kojim sada živimo. Osim što nemamo problem sa putovanjima i da ne moramo svaki put kada pređemo granicu da menjamo pare, treće velike prednosti sadašnjeg života ne mogu da se setim - dodaje Jelinčič.

Slovenci kao da sve više pate od klaustofobije i vide da su samo mali pion na evropskoj šahovskoj tabli, u kojoj dve-tri zemlje vuku poteze.

1. Balkansko roblje MMF

2. Zemlja u kojoj je sve propalo

3. Rasprodana država

4. Tuča oko hrane

5. Radni dan za kilo mesa

Sutra - 20 godina od smrti Jugoslavije (7): Ne daj, bože, novog zemljotresa

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.