Izvor: MozzartSport.com, 24.Okt.2021, 19:11

Zvezda porodila trijumf u Baru: Dobrić se raspucao i brojao do 22, Kuzmićev dabl-dabl za indeks 30

Dobra reakcija crveno-belih i važan trijumf pred sedmicu duplog programa u Evroligi

Crvena zvezda se vratila na pobednički kolosek. Branilac titule uspešno je prebrodio teško gostovanje u Topolici i Bar napušta sa četvrtim trijumfom iz pet kola Jadranske lige, dok Mornar ostavlja u poziciji gotovo nezamislivoj za ovu fazu sezone. Na dnu, sa svih pet poraza. Mornar – Crvena zvezda 69:77 (25:20, 13:23, 14:15, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << 17:19).

Ko je očekivao da će protiv Mornara biti lako uprkos sadašnjoj poziciji na tabeli – taj ne zna koliko opasna ume da bude svaka ekipa Mihaila Pavićevića. Iskusnog stručnjaka ponovo nije bilo na klupi, kao ni ponajboljeg igrača Vladimira Mihailovića, a Pavićevićev asistent Vaso Mićović uradio je solidan posao. Mornar je bio konkurentan gotovo svih 40 minuta, imao periode kada je držao stvari u svojim rukama, ali je Crvena zvezda na mišiće “porodila“ trijumf zahvaljujući Ognjenu Dobriću!

Ubedljivo najbolji igrač Zvezdinog napada bio je levoruki šuter iz Knina! Nije ga slušala ruka u petak, promašivao je čak i pokušaje iz otvorenih pozicija, ali je Mornaru sve naplatio s kamatom. Očigledno mu igranje u Topolici prija, pošto je prošle sezone na istom mestu pogodio šest trojki za ukupno 20 poena. I danas je brojao do 22, uz 4/7 sa distance i bio presudni faktor utakmice. Trojka sa gotovo osam metara za 68:64 na četiri minuta do kraja, pa pogodak s poludistance uz zvuk sirene i jedno slobodno bacanje čime je povezao šest ključnih poena u razmaku od dva minuta i naterao utakmicu na Zvezdinu vodenicu.

Ipak je moguće da Nikola Kalinić odigra nešto slabiju partiju, a Crvena zvezda pobedi. Nije ni večeras reprezentativac Srbije bio u prepoznatljivom ritmu, nedostajao mu je učinak u kontinuitetu uz manje nervoze i da ponovo bude lider u svakom smislu. Susret je završio sa osam poena, četiri asistencije, tri skoka, ali i četiri izgubljene lopte, imao je momenata kada je rizikovao novu tehničku grešku, a sve ono dobro što nije uspeo da pruži saigrači uspešno sakrili. Ostaje da se vidi, ipak, da li su i koliko ozbiljne posledice onog pada sa sredine poslednje četvrtine kada se Kalinić ugruvao zbog čega je morao na klupu, jer Zvezdi apsolutno nije potrebno da se najbolji igrač ozbiljnije povredi.

Tražila je Crvena zvezda na jadranskom primorju osveženje, novu energiju koja bi napunila motore pred teška evropska gostovanja Monaku i milanskoj Olimpiji. Ako ni zbog čega drugo, onda zbog konačnog rezultata stručni štab i te kako može da bude zadovoljan jer je ekipa pokazala reakciju posle sveukupno lošeg izdanja protiv Albe u petak. Bilo je i ovog nedeljnog popodneva uspona i padova u Zvezdinoj igri na kojima mora intenzivno da se radi, suviše praznih minuta u napadu koji nisu mogli da se kompenzuju kroz dobru odbranu jer su se dešavali propusti na preuzimanju zbog kojih je Dejan Radonjić znao da pocrveni od besa. Srećom po beogradski sastav avantura u Crnoj Gori završila se uspešno. Ponajviše jer Mornarova trenutna pozicija na tabeli daleko od realne i ne daje pravu sliku pravog odnosa kvaliteta, a pre svega koliko je rivalstvo ovih klubova.

Crvena zvezda je sve bliže kompletiranju tima jer su na čekanju sada još Nikola Ivanović (izolacija) i Eron Vajt (prelom podlaktice). Biće, naravno, potrebno vreme Dejanu Radonjiću kako bi doterao ekipu i pogodio formu igračima. Kapiten Branko Lazić dobio je minute i večeras, Majk Cirbes je takođe zaigrao posle oporavka od virusa korona, pa je Zvezdina klupa sve duža i njihove uloge polako dobijaju na značaju. I ma koliko je širina rotacija neophodna, kroz istu se sada vide određene manjkavosti zbog nedovoljne uigranosti pojedinaca, grešaka nastalih kao posledica nedovoljne komunikacije ili manjka elana... Ali, sve je to nešto što može da se ispravi na parketu.

Za Zvezdine utakmice u prethodnim danima postalo je karakteristično da se nešto značajno dešava u drugoj četvrtini. Posle solidne kontrole domaćina u uvodnih 12-13 minuta i dobrih rola Aleksandra Lazića koji je pogađao i Nemanje Gordića koji je pakovao saigračima akcije, Crvena zvezda je pronašla sebe, zaigrala u oba smera mnogo ozbiljnije nego do tog momenta i serijom 15:2 minus od jednog poena pretvorila u +12 (43:31). I tada je sve počelo s Dobrićevim uspešnim hicem, kasnije su se uključili Volters, Kalinić, pa Aleksa Uskoković trojkom iz ugla koju je omogućio Ognjen Kuzmić važnom blokadom nad Korijem Dejvisom.

O Zvezdinim usponima i padovima govorio je dosta niz od trinaest poena domaćina na kraju prvog i startu drugog poluvremena koju su Dejvis, Džozef Luis započeli, a Marko Jeremić dovršio sa dve uzastopne trojke kojim se rezultat potpuno okrenuo. Mornar je bolje počeo i poslednju deonicu, ali je Zvezda ostala smirenija kako bi završila posao na pravi način.

I večeras je važnu ulogu imao Ognjen Kuzmić. Kako vreme prolazi srpski centar igra sve bolje i prevashodno stabilnije, u kontinuitetu koji mu je godinama nedostajao, pa je tako bio drugi strelac Zvezde sa 14 poena, 13 skokova (pet u napadu), dve ukradene lopte i po jednom ukradenom loptom i blokadom za ukupni indeks 30! Dobre minute, pogotovo u finišu utakmice imao je Aleksa Uskoković sa 10 poena, čime se iskupio za slabo izdanje protiv Albe. Kod Mornara 13 poena Dejvisa i Gordića, tri više imao je Luis uz četiri trojke, dok je Lazić bio na 12 poena, 10 u prvom poluvremenu. Jeremić je upisao devet poena (3/7 za tri).

Zvezda na utakmicu protiv Monaka putuje u ponedeljak popodne, pre toga će odraditi trening oporavka u Beogradu.

MORNAR - CRVENA ZVEZDA 69:77

(25:20, 13:23, 14:15, 17:19)

Dvorana: Topolica u Bar. Gledalaca: 1.000. Sudije: Milan Nedović, Mario Majkić, Luka Kardum.

MORNAR: Luis 16, Mićović, Dejvis 13, Jeremić 9, Živanović, Šehović, Smit 2, Gordić 13, Rakočević, Lazić 12, Miković, Mozli 4

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Volters 6, Uskoković 10, Davidovac 3, Mitrović 4, Lazić 2, Kalinić 8, Dobrić 22, Holins, Simonović, Kuzmić 14, Cirbes 6.

ABA LIGA - 5. KOLO

Petak

Igokea - Split 85:67

/Ilić 15 - Bajo 11/

Zadar - Borac 70:56

/Karter 18 - Hejl 23/

Subota

Partizan - Krka 92:45

/Madar 23 - Macura 9/

Nedelja

Mega - FMP 82:89

/Smit 17 - Džons 24/

Mornar - Crvena zvezda 69:77

/Luis 16 - Dobrić 22/

19.00: (1.60) Olimpija Cedevita (14.5) Budućnost (2.55)

Ponedeljak

18.00: Studentski centar - Cibona

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.