Šampion ABA lige poražen, brejk Budućnosti u Beogradu!

Izvor: B92, 09.Apr.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampion ABA lige poražen, brejk Budućnosti u Beogradu!

Košarkaši Budućnosti pobedili su Crvenu zvezdu 80:76 u prvom finalnom meču ABA lige u beogradskoj hali "Aleksandar Nikolić".

Budućnost je do pobede došla izvlačenjem Zvezdinih visokih igrača na spoljne pozicije, što su koristili bekovi podgoričke ekipe i pogađali iz prodora ili trojki.

Meč je prelomljen trojkama Ivanovića i Popovića na kraju treće četvrtine posle čega Zvezda nije mogla da se vrati.

Najefikasniji su u Budućnosti bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivanović sa 20 poena i Nemanja Gordić sa 18 poena. Zvezdu je predvodio Alen Omić sa 14 poena, a Tejlor Ročesti je ubacio 13 uz deset asistencija.

Prva i druga utakmica finala igraju se u Beogradu, ali to crveno-beli u prvom meču nisu uspeli da iskoriste jer je Budućnost ušla u utakmicu serijom 7:0.

Prednjačio je u tim trenucima Zoran Nikolić koji je pogađao ili pronalazio saigrače na trojci, dok je na drugoj strani Dejan Davidovac bio nekarakteristično van ritma.

Zvezda uspeva da se približi trojkom Ročestija, ali Budućnost nastavlja da igra pik end rol za koji domaćin nema rešenje pa Podgoričani uspevaju da se odlepe do polovine prve deonice na +6 (11:5).

Šehović je trojkom odgovorio na trojku Jankovića za +7 (16:9), što je bila i najveća prednost Budućnosti. Zvezda je potom prišla na poen zaostatka, ali je proigrao Nemanja Gordić koji završava četvrtinu poenima za 25:22.

Budućnost je u drugoj četvrtini zaigrala lošije u napadu, ali je Zvezda i bila čvršća u odbrani pa su košarkaši Dušana Alimpijevića uspeli da povedu prvi put trojkom Enisa u 14. minutu meča.

Gosti u tim trenucima nisu uspeli da postignu koš čitava četiri minuta i tek je Ivanović prekinuo poenterski post šutem iz okreta preko Bjelice.

Na poluvreme se otišlo poenom prednosti za Zvezdu 38:37, a crveno-beli su furiozno započeli drugo poluvreme i posle koša Dobrića vodili su 47:39.

Džejms Feldin je promašivao sve što je uputio ka košu, a jedan od presudnih momenata se desio polovinom treće četvrtine kada je klupa Crvene zvezde dobila tehničku grešku. Gibson je pogodio dva penala, a Gordić trojku i Budućnost je prišla na samo poen zaostatka (49:48).

Podgoričani taj priključak nisu ispustili, a Ivanović i Popović su trojkama na kraju treće deonice odveli goste na 63:57. Zvezda nije uspela da se povrati do kraja i Budućnost je zasluženo povela sa 1-0 u seriji.

Naredni meč se igra u utorak od 18 i 30.

40' KRAJ - Feldin pogađa, Budućnost je realizovala dva penala, 79:74. Enis uz kontakt pogađa 79:76. Budućnost je uspela da se odbrani i pogodi slobodno bacanje za trijumf 80:76.

39' - Doelman rešava pod košem mismeč sa Ročestijem i pored njega i Davidovca pogađa možda i presudni koš, 77:72.

38' - Tejlor Ročesti upošljava Stefana Jankovića koji zakucava! Ročesti ima dabl-dabl jer mu je dodavanje Jankoviću bilo deseta asistencija. Davidovac je promašio otvorenu trojku za izjednačenje.

37' -
Gibson provlači loptu ispod ruku Jankovića na prodoru, 75:68. Lesor posle sjajne blokade u prvoj četvrtini, baca i Lendrija na poster zakucavanjem 75:70. Promašio je dodatno bacanje.

36' - Janković pogađa trojku! 73:68 posle dobrog napada Budućnosti.

35' - Dolman pravi četvrti faul nad Bjelicom, 71:64. Bjelica krade loptu i šalje očajan pas Dobriću koji nije mogao da stigne loptu pa je napad prokockan. Lesor fauliran, 71:65.

34' - Bjelica fauliran, promašuje prvo bacanje 68:61. Trojka Kajla Lendrija za dvocifrenu prednost Podgoričana 71:61. Ročesti brzo ide na obruč i smanjuje na -8, 71:63.

33' - Gordić pogađa uz faul! 66:59. Omić pogađa jedno od dva bacanja, a Ivanović ide do koša za najveću prednost Budućnosti 68:60.

32' -
Dobrić pogađa flouter, a Omić igra sjajnu odbranu na Baroviću, 63:59 za Budućnost. Ročesti baca loš pas Jankoviću koji gubi loptu.

31' - Loše organizovan napad Zvezde, Ročesti promašuje, ali Danilo Nikolić promašuje trojku.

30' - Feldin promašuje oba slobodna bacanja, vraća mu se lopta i pogađa flouter. Petar Popović pogađa trojku, 60:57 za Budućnost. Trojka Ivanovića! Budućnost trojkama završava četvrtinu 63:57.

29' - Novi promašaj Feldina koji je van ritma, Ivanović fintira Lesora i pogađa sa četiri metra, a Budućnost opet vodi, prvi put u drugom poluvremenu 57:55.

28' - Gibson promašuje jedno od dva slobodna bacanja, a Feldin pogađa flouter 55:53. Gordić fauliran pri skoku, poravnava slobodnim bacanjima na 55:55.

27' - Sedma asistencija Ročestija, Omić zakucava 53:50. Doelman u narednom napadu pogađa blizu koša 53:52.

26' - Omić pogađa prvo slobodno bacanje posle faula, na liniji penala i Doelman, 51:50.

25' - Ročesti spušta loptu za Omića, Omić lagano rešava pod košem, 49:43, ali Feldin u narednom napadu Budućnosti pravi loš faul posle čega klupa Zvezde dobija tehničku grešku. Gibson pogađa oba slobodna bacanja, a Gordić u istom napadu pogađa trojku, 49:48.

24' - Dva brza i nepotrebna faula Zvezde koja igra dobru odbranu. Lazić je zatvorio Doelmana, ali je ovaj iz očaja pogodio za 47:41. Dobrić u narednom napadu sam promašuje trojku, a Budućnost u kontri smanjuje na 47:43.

23' - Zvezda igra strpljivo u napadu, lopta se dobro kreće i dolazi do Brnka Lazića koji lagano realizuje pod košem pripremljene poene za najveću prednost Zvezde 45:39. Dobrić povećava prednost sa linije za slobodna bacanja, 47:39.

22' -
Nikolić kao i na početku utakmice pogađa za dva, Omić u narednom napadu Zvezde pogađa uz faul, 43:39.

21' - Ročesti pogađa za dva i on je prvi sa više od 10 poena u meču, 40:37.

20' POLUVREME - Izlazi lopta iz obruča posle šuta za tri Gibsona, na drugoj strani loš napad Feldina. Feldin promašuje polaganje, Janković ispravlja 38:35. Budućnost ima poslednji napad posle greške Ročestija i presečene lopte upućene Omiću. To je iskoristio Ivanović da prodorom sa zvukom sirene pogodi za 38:37 na poluvremenu za Crvenu zvezdu.

19' - Ivanović dobija faul na skoku i pogađa oba slobodna bacanja, a Budućnost opet vodi, 35:34. Ročesti precizan za dva, Gibson gubi još jednu loptu i Budućnost primorana da pravi faul u kontri. Gordić već ima tri faula.

18' - Gibson pogađa za dva u ranoj fazi napada, Feldin promašuje trojku.

17' - Davidovac neprecizan van linije 6.75, Ivanović promašuje, a Lesor koristi dobro dodavanje Ročestija i pod košem pogađa 34:31.

16' - Budućnost smanjuje sa linije penala, Enis promašuje treću trojku sa devet metara, a Gordić u prodoru približava Budućnost na 32:31.

15' - Ivanović je pogodio protiv Bjelice na niskom postu iz okreta i ubacio prve poene za svoj tim, 29:27. Enis, nova trojka, 32:27!

14' - Eniiiis! Trojka za prvo vođstvo Zvezde od početka meča, 27:25 za crveno-bele. Doelman petlja u napadu, gubi loptu, a Davidovac u kontri zakucava za 29:25. Asistirao mu je Dobrić, a Budućnost puna tri i po minuta nije dala koš.

13' - Odlična rampa Lesora nad Petrom Popovićem! Dobrić je prošao do sredine, dodao na trojci do Jankovića, ovaj je prosledio u ugao do Davidovca, ali Davidovac promašuje.

12' - Davidovac ide na koš, Lendri ga brani, sudije ne signaliziraju da je Lendri napravio faul pa propada druga šansa da Zvezda povede prvi put na meču.

11' - Davidovac dobar pod košem Budućnosti, Lendri baca ciglu, 25:24 za Budućnost.

10' - Ivanović pogađa dvojku, Feldin u narednom napadu hvata loptu u napadu i ispravlja promašaj Dobrića, a četvrtinu košem završava Gordić, 25:22.

9' - Pogoci Ročestija i Gordića, precizan i Omić! 21:20. Gordić je posle "duge" Ročestija, posle samo nekoliko sekundi rešio napad.

8' - Janković ide na prodor i pogađa, ubacuje peti koš, a Zvezda prilazi na poen, 16:15! Gordić igra kroz sredinu pored Jankovića, a Zvezdina četvorka pravi faul i pogađa bacanje posle faula 19:17.

7' - Šehović vraća trojku, 16:9!
Feldin je prošao do koša i ubacio svoje prve poene 16:11. I Ročesti ide do koša 16:13. Gibson je potom još jednom pogrešio.

6' - Bjelica je zazidao pod košem Džastina Doelmana, ali je promašio zicer, a na drugoj strani na liniji slobodnih bacanja Barović pogađa oba puta, 13:6. Ročesti pronalazi Jankovića u uglu, Janković pogađa trojku 13:9.

5' - Bjelica se spustio u reket, pronašao ga je dodavanjem Feldin, ali je Bjelica zaustavljen faulom. Feldin u nastavku akcije promašuje šut za dva. Omić preseca loptu Gibsona, Barović pravi faul, a Omić ide na liniju penala 11:6.

4' - Trojka Ročestija iz naskoka! Dva puta Budućnost u dva napada igra pik end rol koji Zvezda loše brani, Gibson spušta za Nikolića i Podgoričani povećavaju na 11:5.

3' -
Nikolić pronalazi Gibsona u ćošku, a Gibson pogađa trojku. Bjelica ubacuje prve poene za Zvezdu, 7:2.

1' - Zoran Nikolić zakucava, a potom i krade loptu, a Gibson pogađa za 4:0 na startu meča.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.