Počinje plej-of Evrolige: Real brani titulu od gladnih izazivača

Izvor: RTS, 16.Apr.2019, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje plej-of Evrolige: Real brani titulu od gladnih izazivača

Utakmicama CSKA – Baskonija i Fenerbahče – Žalgiris počinje plej-of faza Evrolige. Titulu šampiona osvojenu u Beogradu prošle godine brani madridski Real, a Španija je domaćin ovogodišnjeg fajnal-fora. Iako nema ekipa poput Olimpijakosa, Makabija, Armanija... ovogodišnji plej-of važi za jedan od zanimljivijih u poslednjih nekoliko godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Plej-of otvaraju od 19.00 CSKA i Baskonija, a od 19.45 igraju Fener i Žalgiris.

Fenerbahče, koji sa klupe vodi srpski stručnjak Željko Obradović, dominantno je izborio prvo mesto na tabeli. Fener je regularni deo sezone završio sa skorom od 25 pobeda i pet poraza i zbog prikazane igre zaslužuje epitet glavnog favorita za osvajanja fajnal-fora Evrolige.
Turski tim, uprkos problemima sa povredama, igra disciplinovano, atraktivno i kompletno. Do pobeda su podjednako dolazili dobrom kako ofanzivom – tako i defanzivom.

Za protivnike će imati uvek neugodnu ekipu Žalgirisa. "Zeleno-beli" su još jednom uspeli da budu prijatno iznenađenje, pošto su nakon lošeg starta sezone, sa šest vezanih trijumfa na kraju uspeli da se domognu plej-ofa, ispred timova kakvi su Olimpijakos, Makabi, Armani...
Ekipu koju sa klupe predvodi Šarunas Jasikevičijus odlikuje velika doza timskog duha i nesebičnosti, pa su glavni aduti dobar protok lopte i defanziva. Žalgiris nema izrazitu zvezdu i lidera, što predstavlja vrlinu, ali i manu, pogotovo u ovakvim mečevima. Upravo sa Fenerom su se sastali prošle godine na fajnal-foru, a turski tim je slavio pobedu lakše nego što se očekivalo.
Drugi par čine CSKA i Baskonija. Moskovljani kao drugoplasirana ekipa mogu da budu optimistični u plej-ofu jer, za razliku od prošle sezone, imaju bolju ekipu.

CSKA krasi jako jezgro stranih igrača: De Kolo, Klajburn, Higins, Hajns, Rodrigez, Hanter, Heket, Peters... koji su sposobni da donesu prevagu nad bilo kojim rivalom.
Sa druge strane, Baskonija je uspela da ne toliko zvučnim imenima, koliko specifičnom košarkom, izbori plasman u narednu fazu. Vitorija, odakle je Baskonija, domaćin je fajnal-fora, pa će Španci imati dodatni motiv za čudo. U ekipi koju trenira Velimir Perasović ističu se Poirije, Veldoza i Šilds, ali i iskusni evroligaški igrači poput Uertasa, Šengelije i Dženinga.
Dve ekipe sastale su se u poslednjem kolu regularnog dela sezone i Baskonija je u toj generalnoj probi pružila odličan otpor, ali upisala poraz od CSKA.
Derbi plej-ofa svakako je duel trećeplasiranog Reala i šestog na tabeli Panatinaikosa. Branilac trofeja sa istim ambicijama ulazi i ove godine u doigravanje, ali činjenica je da je kadrovski slabiji.

"Kraljevski klub" jeste uspeo da sačuva gotovo ceo šampionski tim od prošle sezone, ali očigledno je da im u neizvesnim mečevima nedostaje Luka Dončić. Iako je samo tinejdžer, Dončić je ekipi Reala davao potpuno drugu dimenziju u kojoj su oni mogli da igraju različite stilove košarke. Sa visokom ili niskom postavom, brzo u tranziciji ili veoma sporo u igri jedan na jedan. Ostaje da se vidi da li će Madriđani uspeti da timskom igrom prikriju nedostatak prošlogodišnjeg najkorisnijeg igrača.
Veoma težak zadatak imaće već u prvom kolu protiv ekipe Panatinaikosa. Grčki tim važi za možda i najneugodniju ekipu u plej-ofu, koja iako ulazi kao šestoplasirana, u stanju je da eliminiše gotovo svakog.
Američki stručnjak na klupi "zelenih" Rik Pitino možda je i najviše zaslužan za to. Pitino je uspeo da u Lengfordu, Tomasu, ali najviše Kalatesu probudi žar za pobedom, da ih vrati na staze stare slave, ili, u slučaju sa Kalatesom, natera da igraju najbolje u karijeri.
Poslednji, ali ne najmanje zanimljivi par, već sasvim suprotno, čine Efes i Barselona.


Najveće ovogodišnje iznenađenje, ekipa Efesa, regularni deo sezone završila je na četvroj poziciji. Turski tim je oduševljavao evropsku košarkašku publiku čitave godine, ali će sve te partije lako pasti u vodu ukoliko ne eliminišu Barselonu.
Šejn Larkin po povratku u Evropu igra sjajno, u čemu mu društvo pravi srpski plejmejker Vasilije Micić. Šuterski tandem čine još i Bobua i Balbaj, dok Efes često bitke dobija i na visokim pozicijama, gde su veoma solidno igrali Moerman, Plajs, Danston i Motum.
Barselona je još jedno prijatno iznenađenje i otkrovenje ove sezone. „Blaugrana“ nije imala pompezna pojačanja, ali je odlično iskoristila jednog od najboljeg stratega u evropskoj košarci Svetlislava Pešića da mnogo poboljša igru od prošle sezone.
U Endesi, ali i u Evroligi dokazali su da umeju da budu tvrd i veoma nezgodan orah. Znaju da „polude“ i imaju četvrtine u kojima će blisti Pengos, Ribas, Ertel i Kjurik, ali isto tako znaju da „umrtve“ tempo i svoje poene grade kroz iskustvo Tomića, Klavera, Singltona i Hange.
Pomenuti igrači takođe znaju da brane više pozicija, pa na terenu često imaju zanimljive sastave na terenu.
U završnici ovogodišnje Evrolige nema timova poput Olimpijakosa, Makabija, Armanija, koji imaju sjajan igrački kadar, tradiciju, ali i koji su uložili velika sredstva. Možda upravo zato je Evroliga ove godine veoma zanimljiva, jer nema unapred poznatih stvari, unapred dobijene bitke... 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

CSKA uz Rodrigeza i Fener pred Bogdanovićem lagano do prednosti u plej-ofu (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2019

Utakmicama CSKA-Baskonija i Fenerbahče-Žalgiris počeli su okršaji Top 8 faze Evrolige...Moskovljani su sa 94:68 savladali Baskoniju na svom parketu...Gosti iz Vitorije su ozbiljno namučili CSKA u prvom poluvremenu, došavši par puta do prednosti. Dve vezane trojke Serhija Rodrigeza i asistencija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.