Plej of Evrolige: Ko igra prvi put, ko ne zna za poraz?

Izvor: N1 televizija, 17.Apr.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plej of Evrolige: Ko igra prvi put, ko ne zna za poraz?

U utorak u 19 časova utakmicom moskovskog CSKA i Himkija kreće plej of 18. izdanja "moderne" Evrolige. Biće to deseti put da se serije koje odlučuju učesnike fajnal fora igraju na tri pobede. Duel dve moskovske ekipe možete da pratite na SK 3, a PAO i Real gledajte od 20 i 15 na SK1.

Ovogodišnji plej of evrolige će otvoriti ruski i moskovski rivali, CSKA i Himki. Radi se o klubovima koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << potpuno drugačije iskustvo igranja plej of serija. Himki će tek danas odigrati prvi meč u plej ofu Evrolige, a radi se o ekipi koja je vičnija igranju Evrokupa kog su i osvajali dva puta. CSKA na drugoj strani uvek pobeđuje u plej of serijama, a samo su jedne godine propustili da se nađu u toj fazi sezone. Bilo je to 2011. godine, a u 11 plej of serija izgubili su samo osam od 40 utakmica, poslednju 2015. od Panatinaikosa.

"Armejci" su tako tim koji ima najbolji odnos pobeda i poraza u Evroligi jer su dobili čak 80% utakmica.

It’s Playoff Time! #Euroleague#CSKApic.twitter.com/IQptKO8Smz

Fenerbahče Doguš nema toliko bogato iskustvo igranja plej of mečeva kao CSKA, ali u poslednje tri godine ovakvi mečevi za turskog šampiona nisu nikakav problem. Fener je od 2015. do 2017. godine pregazio Real, Makabi i Panatinaikos rezultatom 3:0. Jedina dva puta kada je Fener pre toga ulazio u Top8 još se igralo na dve pobede, a tada su poraženi od Sijene i CSKA u dva meča.

Fenerov rival Baskonija je veoma često bila u plej ofu, a u čak u četiri navrata su prvi stigli do potrebnog broja pobeda da bi išli na fajnal for. Baski su 2006. dobili Panatinaikos, a u naredne dve godine Olimpijakos i Partizan. Jedini put kada je Baskonija došla do završnog turnira na tri pobede bilo je 2015. opet protiv Panatinaikosa kog je vodio Saša Đorđević. Prošle sezone Baskonija nije imala nade protiv CSKA i ispali su u tri meča ali mogu da se pohvale da su od 45 mečeva u plej of serijama dobili 23.

Još jedan tim sa ogromnim plej of iskustvom je Olimpijakos koji je odigrao čak 47 mečeva u post sezoni. Pirejci su poznati kao tvrd klub pa se tako nije skoro desilo da je njihova plej of serija završena "čiščenjem". Uvek se kod Olimpijakosa dešavalo da gledamo više od tri utakmice ko god da je pobednik osim 2007. kada ih je Tau Keramika dobila 2:0. Olimpijakos je dva puta prolazio Efes rezultatom 3:2, sa 3:1 su dobili Barselonu, Sijenu, Real i Prokom, a 2014. im se desio poraz u petom meču sa Realom. Sigurno je dakle da sa Spanulisom, Priztezisom i ekipom uvek ima zabave i neizvesnih serija.

Priča o Žalgirisovom učešću u plej ofu je kratka jer oni nikad nisu bili u doigravanju. Litvanci zapravo nikad nisu ušli u Top8 Evrolige od kada je ona pod okriljem ULEB. 2001. dok je postojala osmina finala plej ofa ispali su od AEK 2:0.

I took a dive into what i think is the most interesting of the four #Euroleague playoff series - Olympiacos vs Zalgiris. Matchups, videos, analysis and of course a prediction which will probably be wrong - https://t.co/dEHtuCorgv

Panatinaikos je tim sa takođe velikim plej of iskustvom, ali od odlaska Željka Obradovića za atinske zelene je doigravanje očigledno barijera koja ne može da se preskoči. Poslednji put je PAO prošao plej of fazu 2012. godine kada su savladali Makabi 3:2. Pre toga su prolazili Barselonu, Sijenu, Dinamo iz Moskve i Efes. Problematične godine za PAO kreću od sezone 2012/13 kada se ređaju porazi u plej ofu od Barselone, dva puta CSKA, Laboral Kuće i Fenerbahčea.

Baš kao i prošle godine i ove će PAO imati prednost domaćeg terena protiv najnezgodnijeg rivala. Lane im je Fener napravio dupli brejk, a Realova statistika pokazuje da bi i kraljevski klub mogao da uradi slično. Madriđani su u serijama na tri pobede pobeđivali Darušafaku, Efes, Olimpijakos, Makabi, Valensiju, ali imaju i poraze. Fener ih je pretprošle sezone počistio 3:0, a 2009. i 2010. godine su Olimpijakos i Barsa bili bolji od kraljevskog kluba 3:1.

Luka Doncic been on a DIFFERENT LEVEL all season @luka7doncic (via @EuroLeague) pic.twitter.com/N4gVLjEmtr
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.