Izvor: MozzartSport.com, 30.Okt.2021, 09:41

Nedostatak sreće ili nešto drugo: Kako je Đorđevićev Fenerbahče od gotovog pravio veresiju

Sastav srspskog stručnjaka izgubio je pet od prvih sedam utakmica u sezoni, a četiri puta je padao u egal završnicama

Preuzeo je Aleksandar Đorđević klupu Fenerbahčea od Igora Kokoškova. Čini se da na raspolaganju ima kvalitetniji tim od svog prethodnika, ali željenih rezultata nema. Sastav iz Istanbula je posle uvodnog trijumfa nad Crvenom zvezdom samo jednom slavio u Evroligi - kada je zgromio >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Uniks sa 39 razlike. Ipak, trijumf za anale nad sastavom iz Kazanja ostao je u senci četiri teška poraza, koje je Fener doživeo u poslednjim trenucima utakmica.

19.15: (1,70) Turk Telekom (14,5) Bahčešehir (2,30)

Posle uvodnih sedam rundi, Đorđevićeva ekipa je dobila etiketu najnesrećnije u elitnom takmičenju. Basketnewsse pozabavio utakmicama sa Panatinaikosom, Real Madridom, Barselonom i Olimpijakosom, koje je Fenerbahče imao u svojim rukama, samo da bi ih u odlučujućim momentima ispustio.

Pravo pitanje je da li je samo Fortuna okretala leđa turskom timu? S ozbirom da se gotovo ista stvar ponovila četiri puta. Najpre su Đorđevićevi izabranici imali pet poena prednost na 38 sekundi do kraja susreta u OAKA Areni sa Panatinaikosom. Nije bilo dovoljno. Vodio je Fener sa tri poena razlike u okršaju sa madridskim Realom, dok su na satu ostale samo 42 sekunde. Ponovo je prosuo mleko. Protiv Barselone i Olimpijakosa su četu bivšeg selektora Srbije na pleća poenima u poslednjim sekundama oborili Nikola Mirotić i Kostas Slukas. Mora se ipak priznati da su španski i grčki reprezentativac zahvaljujući svom velikom individualnom kvalitetu uspeli da "izmisle" poene i pored dobre odbrane turskog vicešampiona.

Kada se sve sabere i oduzme, Fenerbahče je od pet poraza četiri pretrpeo sa četiri ili manje poena razlike. Nekoliko faktora je dovelo do toga.

Oči su uprte u Devina Bukera. Bivši centar Bajerna i Himkija se pokazao kao dobro pojačanje, prosečno beleži 8,7 poena i 4,6 skokova po utakmici, ali je prosto neverovatno da je u pomenuta četiri tesna poraza bio jedan od glavnih aktera u nesrećno po Fener okončanim završnicama.

U Atini i Madridu je pravio prekršaje, koji su Panatinaikosu i Realu omogućili da dođu do pobeda. Najpre je u glavnom gradu Grčke njegov grub prekršaj sa pravom okarakterisan kao nesportski. U tom trenutku je na satu ostalo još 10 sekundi, a Fener imao samo pola koša viška. U Madridu slična slika, ali je ovoga puta u borbi za ofanzivak skok bio previše agresivan, pa je laktom zakačio Vensana Poarijea, poslao ga na crtu i omogućio mu da na 10 sekundi do kraja obezbedi trijumf Blankosima. Na nesreću američkog košarkaša, uspeo je.

Protiv Barselone je upravo on čuvao Mirotića, mada se mora priznati da je odradio dobar posao. Bivši igrač Reala je iz nemoguće pozicije poslao loptu ka košu i probacio je kroz obruč. Zbog svega navedenog, Đorđević ga nije koristio u četvrtom kvartalu susreta sa Olimpijakosom. Iako je treći strelac ekipe, u odlučujućim deonicma porosečno beleži svega 1,2 poena.

Koliko se sastav iz Istanbula ne snalazi u četvrtoj četvrtini, govore i brojke. Tri od četiri poslednja poseda Barselone u okršaju sa Fenerom okončana su izlaskom na liniju penala zbog prekršaja Đorđevićevih pulena. I pre dva nesportska faula u smiraj susreta sa Panatinaikosom, Jan Veseli je nepotrebno poslao Nemanju Nedovića na crtu, kada srpski košarkaš nije bio nikakva pretnja po koš. Bukerov faul nad Poarijeom samo je pokazatelj da košarkaši turskog tima moraju da budu pametniji u odlučujućim trenucima.

Fenerbahče dozvoljava 7,3 slobodnih bacanja u četvrtom kvartalu u proseku, što je drugi najgori učinak u Evroligi. Pritom, izvodi samo 3,6 penala u poslednjih 10 minuta. Đorđevićeva ekipa ima jednu od najslabijih odbrana u elitnom takmičenju u odlučujućoj deonici tokom koje prima 21 poen. Dok recimo u prva tri kvartala ima najbolji defanzivni rejting u Evropi i dozvoljava rivalu oko 18 poena po četvrtini. Dok sat ne dođe do 31. minuta, protivnici tima iz Istanbula šutiraju sa 26,7 odsto preciznosti van linije za tri poena (drugi najbolji učinak u ligi) i 50,9 odsto uspešnosti za dva (deveti učinak u ligi). Kada se ipak uđe u poslednjih 10 minuta, rivali šutiraju sa distance sa 31,3 odsto preciznoasti i 53,6 odsto za dva.

Kako je i Đorđević rekao, ekipa ne ulazi čiste glave u završnice, što se oslikava kroz podatak da je Fener tri od četiri pomenuta meča mogao da dobije, kako je uzimao odlučujuće šuteve, ali ih mašio. Pjerija Henri je protiv Olimpijakosa uzeo šut potpuno van balansa i bio neprecizan. Slično je uradio i u Madridu posle haotičnog poteza. Njegov pokušaj za tri je pogodio obruč, a onda je Buker napravio faul na ofanzivnom skoku i poslao Poarijea na liniju penala. Ostalo već znate...

Pitanje je i zašto Nando De Kolo ne dobija više vremana u ključnim trenucima. Čini se da kod srpskog stručnjaka ima sve slabiju ulogu. U četvrtom kvartalu je dosad igrao oko pet minuta u proseku i postizao svega 2,6 poena iz 1,6 pokušaja iz igre. Prethodne sezone je recimo igrao po sedam minuta u odlučujućem periodu i postizao 4,3 poena iz oko tri šuta. Bio je 11. najbolji strelac Evrolige u četvrtoj deonici.

Ove sezone se umesto šuteva odlučuje za asistencije, ali je protiv Panatinaikosa i Barselone dva puta poslao loše lopte ka Janu Veselom, od kojih se jedna pretvorila u grešku. Drugu je na sreću pokupio Devin Buker i spektakularno je zakucao u koš.

"Znam da Nando nije doneo dobru odluku sa lob pasom. On je naš najiskusniji igrač, ali to su stvari sa kojima moramo da živimo", istakao je Đorđević posle utakmice u Atini.

Kako bilo, razočaravajuć početak sezone za sastav iz Istanbula i Aleksandra Đorđevića, ali ima još dovoljno vremena da se iz neuspeha i grešaka izvuku pouke i ekipa izvede na pravi put.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.