Evo kako će izgledati Evroliga, kakve su šanse Zvezde, Jan Veseli najveći ulov?

Izvor: Sportske.net, 06.Avg.2020, 11:36

Evo kako će izgledati Evroliga, kakve su šanse Zvezde, Jan Veseli najveći ulov?

Velike promene ovog leta u elitnom takmičenju.

Sastav Evrolige je isti kao prethodne sezone, 18 timova će se boriti za osam plej-of pozicija, Jadran i Srbiju i ovoga puta predstavlja Crvena zvezda.

Ipak, sastavi timova koji će igrati elitno takmičenje su daleko drugačiji, tek nekoliko ekipa je napravilo svega par promena, dok je recimo samo Efes odlučio da zadrži roster koji je igrao minule sezone i zasad nije angažovao nova pojačanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net <<
Pa da krenemo redom.

Anadolu Efes

Ekipa iz Istanbula je dominirala Evroligom do prekida sezone zbog pandemije koronavirusa, pa su odlučili da ne menjaju mnogo, ostali su bez Aleka Pitersa (Baskonija), ostatak rostera su zadržali, nisu dovodili nove igrače.

Nove saradnje sa klubom su potpisali Buboa, Simon, Singlton, Danston, Tunčer, Anderson, Plajs i Šanli, Larkin je vezan ugovorom za klub do narednog leta, što je svakako najvažnije.

Vasa Micić bi mogao da se preseli u NBA, te u tom slučaju će se Efes aktivirati na tržištu, kako bi pronašao zamenu za srpskog plejmejkera.

Hteli su Rajana Brekofa, ali je Australijanac dobio šansu u NBA sa 76ersima.

Real Madrid

Doveli su veliko pojačanje u Albertu Abaldeu, morali su da plate i 1,5 miliona evra Valensiji za njegove usluge, a u klubu će naredne sezone igrati i talentovani Karlos Alosen, koji je minulu takmičarsku godinu proveo na pozajmici u Saragosi.

Veliki broj igrača je napustio klub, otišli su Salah Mežri, Džordan Miki (Himki), Klemen Prepelič (Valensija), Dan Duščak (Cedevita Olimpija) i Mario Nakić (Ostende).

Neizvesno je šta će biti sa argentinskim triom Kampaco - Dek - Laprovitola, prva dvojica hoće u NBA, sa potonjim Panatinaikos ima dogovor, ali ako Kampaco završi u NBA ligi, što je sve izvesnije, Laprovitola će najverovatnije ostati u Madridu.

Njihovi potencijalni odlasci će možda i naterati Real da dovodi nove igrače, mada klub svakako planira da angažuje jednog centra, prva želja je Ante Žižić, koji pregovara i sa Makabijem, pominje se i Vensan Poarije, koji se nije snašao u Boston Seltiksima.

Nove ugovore sa Realom potpisali su Džejsi Kerol, Felipe Rejes i Trej Tompkins

Barselona

Brojni odlasci iz kluba, ali zasad samo jedno pojačanje i to kakvo, stigao je Nik Kalataes iz Panatinaikosa i potpisao ugovor do leta 2023. godine.

On će se sa Ertelom rotirati na poziciji organizatora igre, a klub su napustili Kevin Pengos (Zenit), Malkom Dilejni (Armani), Ante Tomić i Pau Ribas (Huventud), talentovani Bolmaro će na NBA draft u oktobru, na izlaznim vratima je i Artem Pustovji.

Nove ugovore sa klubom potpisali su Kajl Kjurik, Pjer Oriola i Brendon Dejvis.

Veliku promenu Barsa je doživela i na klupi, Svetislava Pešića je posle neuspeha u finalu ACB lige nasledio Šarunas Jasikevičijus.

Barsa traga za jednim kvalitetnim centrom, a nije tajna da je najveća želja kluba Jan Veseli iz Fenerbahčea.

Čeh ima ugovor sa klubom iz Istanbula do leta 2022. godine, čak ima i opciju da saradnju produži za još dodatnih godinu dana.

Iz Fenera su istakli da će Veseli ostati, ali Barsa ne odustaje i pokušaće da pronađe način kako da ga preseli u svoje redove.

CSKA Moskva

Doživeli su ozbiljan udarac na finansijskom planu zbog pandemije, ali ih to nije sprečilo da ostvare dva možda i najveća transfera na tržištu ovog leta.

Prvi je stigao Nikola Milutinov iz Olimpijakosa, a onda je reket dodatno ojačan dolaskom sjajnog gruzijskog reprezentativca Tornikea Šengelije iz Baskonije.

Dva ogromna pojačanja za "Armejce", koje su ovog leta napustili Kajl Hajns (Armani), Ron Bejker, Kostas Kufus, Mihail Kulagin, Andrej Voroncevič i Hauard Sent-Ros (Panatinaikos).

Nove ugovor sa još uvek aktulenim prvakom Evrope potpisali su Majk Džejms, Nikita Kurbanov, Darun Hilijard, Danijel Heket i Džoel Bolomboj, pa je jasno da će CSKA i naredne sezone biti jedan od prvih favorita za titulu u EL.

Makabi Tel Aviv

Tek poslednjih par dana su se aktivirali, čekali su da se okonča prvenstvo u Izraelu, u kojem su se očekivano okitili titulom.

Kaparisali su Krisa Džounsa, plejmejkera iz Bursaspora, u klub stiže i Oz Blajzer, krilni centar iz Makabi Rišon LeZiona, a nadaju se da bi mogli da ukradu Žižića ispred nosa Realu.

Klub su napustili Eron Džekson, Tarik Blek, Nejt Volters (Uniks), Džejk Koen (Obradoiro) i Džejlen Rejnolds (Bajern), na izlaznim vratima su i Frederik Burdiljon, kao i Deni Avdija, koji će na NBA draft i izvesno je da će biti među prvim izabranima, kao i da će već sledeće sezone dobiti šansu u najjačoj svetskoj ligi.

Nove ugovore potpisali su Tajler Dorsi, Otelo Hanter i Skoti Vilbekin, uskoro bi to trebalo da urade i Džon DiBartolomeo, Kvinsi Ejsi, Amare Stodemajer i Anđelo Kalojaro.

Panatinaikos

Ogromne promene u timu iz Atine, hteli su da istupe iz Evrolige, na kraju su shvatili da je to previše komplikovan proces i odlučili su da ostanu, legende Dijamantidis i Alvertis su dobili direktorske pozicije i napravljene su korenite promene u rosteru.

Najpre je obelodanjeno da će ekipu sa klupe predvoditi Jorgos Vovoras, dugogodišnji pomoćni trener u klubu, a onda su se "Zeleni" rastali sa šest igrača, izvesno je još pet odlazaka.

Zvanično su klub napustili Kalates (Barselona), Džejkob Vajli (Gran Kanarija), DeŠon Tomas (Alvark Tokio), Nikosa Papas (Galatasaraj), Janis Ataniu i Jan Vujukas, dok odlaze i Fredet, Rajs, Vesli Džonson, Endi Rotins i Jorgos Kalaicakis.

Stigli su bekovi Bohoridis, Markus Foster i reprezentativac Srbije Nemanja Nedović, veliko pojačanje prestavlja i krilni košarkaš Sent-Ros, koji je došao iz moskovskog CSKA, a u klub se vratio i Zek Ogasti, nakon sjajnih rola u dresu Galate.

Pod ugovorom sa klubom su još Papapetru, Papajanis, Mitoglu i Ben Bentil, pa je jasno da će PAO nastaviti da se pojačava.

Na radaru kluba su igrači poput Džoša Greja, Pjera Džeksona, Leonidasa Kaselakisa, Erona Vajta, Bonzija Kolsona i Grega Vitingtona.

Himki

Ekipa iz Podmoskovlja napravila je sjajan posao kada je uspela da potpiše novi ugovor sa Švedom, vrsni strelac u klubu ostaje do leta 2023. godine.

Otišli su Entoni Gil, Tomas Robinson, Petr Gubanov i Džeremi Evans, još uvek je neizvesno šta će biti sa Krisom Krejmerom, a angažovana su i dva vrhunska pojačanja na centarskim pozicijama.

U klub se iz Reala vratio Džordan Miki, a iz Bajerna je stigao Greg "Mus" Monro.

Nove ugovor su pored Šveda parafirali i Egor Vjaltsev i Sergej Monia, kao i odlični centar Devin Buker.

Na radaru kluba je i bek Askija Buker, nakon odlične sezone u ACB ligi u dresu Mursije.

Fenerbahče

Još jedan klub koji je doživeo ogromne promene ovog leta, Željko Obradović je nakon sedam godina digao sidro, zamenio ga je selektor Srbije Igor Kokoškov.

Budžet je smanjen za gotovo 30%, što je dovelo do velikih promena u rosteru, juče je angažovano i sedmo pojačanje, a opširnije o klubu iz Istanbula možete čitati OVDE.

Žalgiris

Velike promene i u Kaunasu, otišao je Šarunas Jasikevičijus (Barselona), a nakon njega je klub napustio i veliki broj igrača.

Otišli su Masiulis, Ulanovas (Fenerbahče), Kej Si Rivers (Zenit), Zek Ledej (Armani), Krisa, Birutis i Džok Lendejl, koji ima ambiciju da zaigra u NBA ligi.

Šarasa je na klupi zamenio najbolji trener američke razvojne lige, Austrijanac Martin Šiler, a stigla su i brojna pojačanja.

Stiv Vasturija iz Fehte, Tomas Dimša iz Lijetkabelisa, Ogastin Rubit iz Olimpijakosa, Žofri Lovernj iz Fenera i Patrisio Garino iz Baskonije.

Nove ugovore su potpisali Lekavičijus, Milaknis, Jankunas, Grigonis i Najdžel Hejs, videćemo koliko može novi Žalgiris naredne sezone.

Valensija

Porasle su ambicije u Valensiji, hteli su ovog leta da vrate i De Koloa, utisak je da su bili blizu, ali je Francuz ostao u Feneru.

Zato su doveli nekoliko jako atraktivnih pojačanja, najboljeg strelca ACB lige Prepeliča iz Reala, tandem iz Fenerbahčea, Derika Vilijamsa i reprezentativca Srbije Nikolu Kalinića, odličnog Martina Hermansona iz Albe, došao je i Haime Pradilja, a na pragu kluba je i makedonski internacionalac Nenad Dimitrijević iz Huventuda.

Otišli su Džordan Lojd (Zvezda), Abalde (Real), Moris Ndur, Aron Dornekamp (Tenerife) i Brok Motum (Galatasaraj), dok su nove ugovore sa klubom parafirali trener Ponsarnau, Majk Tobi, Fernando San Emeterio, Luj Labejri i Sem Van Rosom.

Olimpijakos

I drugi velikan iz Grčke je doživeo velike promene, Barcokas je rešio da napravi revoluciju u Pireju.

Milutinova nisu mogli da zadrže, ali su se zato na svoju inicijativu rastali sa Vejdom Boldvinom (Bajern), Tejlorom Ročestijem, Dvajtom Bajksom, Itanom Hapom, Brendonom Polom i Rubitom (Žalgiris).

U klub se u velikom stilu vratio Kostas Slukas, njegovim angažovanjem Oli je istakao ambicije da se bori i za najsjaniji trofej u evropskoj košarci.

Angažovani su i Hasan Martin (Budućnost), Livio Žan-Šarl (Asvel), Janulis Larencakis (Mursija), Čarls Dženkins (Zvezda) i Eron Herison (Galatasaraj), dok su želje uprave i Mancukas, Greg Vitington i Markus Denmon.

Nove ugovore potpisali su veterani Spanulis i Printezis, kao i Saša Vezenkov i Šek Mekisik.

Olimpija Milano

Mesina je konačno sastavio ekipu po svom ukusu u prestonici mode, Armani se rastao sa velikim brojem igrača, ali je zato doveo vrhunska pojačanja i spreman je da napravi pomak u Evroligi.

Otišli su Gudaitis (Zenit), Nedović (Panatinaikos), Skola (Vareze), Kifer Sajks, Dru Kroford, Amadeo Dela Vale (Gran Kanarija), Kristijan Burns i mladi Bortolani (pozajmica).

Angažovana su sledeća pojačanja, Malkom Dilejni iz Barse, Kajl Hajns iz CSKA, Ševon Šilds iz Baskonije, Kevin Panter iz Zvezde, Zek Ledej iz Žalgirisa, kao i sjajni Luiđi Datome iz Fenera i talentovani Davide Moreti.

Ugovore su produžili Tarčevski, Bruks i Rol, tu su još Micov, Ćaćo Rodrigez, Ćinćarini, Moraskini i Biliga, jasno je da je Etore Mesina napravio ozbiljnu ekipu.

Baskonija

Ekipa iz Vitorije se okitila titulom prvaka Španije u sezoni za nama, pa sa velikim ambicijama ulaze i u narednu.

Duško Ivanović je zasluženo dobio novi ugovor, a nove saradnje potpisali su i Polonara, Iliman Diop, Zoran Dragić, Pjerija Henri i talentovani Raieste.

Veliki broj igrača je otišao, Šengelija u CSKA, zatim Kriston, Džening, Šilds (Armani), Majkl Erik (Turk Telekom), Serhi Garsija, Džejson Grejndžer (Alba), Patrisio Garino (Žalgiris), Ajdin Penava i Lautaro Lopez.

Angažovana su četiri odlična pojačanja, Kadin Keringotn iz Ludvisburga, nakon sjajne sezone u Nemačkoj, Rokas Giedraitis iz Albe, Alek Piters iz Efesa iz Tonje Džekiri iz Asvela, sa epitetom jednog od najboljih skakača u Evroligi.

Baski su zainteresovani i za iskusnog Kima Tilija, ali i Lea Vestermana iz Fenera.

Crvena zvezda

Dolazimo i do srpskog šampiona, koji je kao i brojne druge ekipe doživeli velike promene.

Pisali smo o situaciji na Malom Kalemegdanu, a u međuvremenu je klub ipak napustio Nikola Jovanović, koji se preselio u Igokeu.

Osam novih igrača je u klubu, videli smo i brojne odlaske, detaljnije u nastavku.

Asvel

Francuski klub se među prvima aktivirao na tržištu i već neko vreme ima kompletiran roster.

Imali su i velikih problema, Zvezdan Mitrović je na kraju dobio otkaz, ekipu će u tandemu predvoditi brat Tonija Parkera Ti Džej i bivši francuski reprezentativac Frederik Fatu.

Klub su napustili Džekiri (Baskonija), Devion Beri, Adrian Pejn, Šarl Žaliu, Markus Gomis, Žunior Utara, Livio Žan-Šarl (Olimpijakos), Džordan Tejlor i Sofijan Briki, dok su nove ugovore potpisali Jabusele, Dejvid Lajti, Metju Stranzel i Ismael Bako.

Stiglo je i sedam novih igrača, angažovani su Pol Lakom i Noris Kol (Monako), Mustafa Fal (Turk Telekom), Kevarijus Hejs (Kantu), Olerik Frimen, Vilijam Hauard (Hjuston) i Metju Marš (Barselona).

Alba Berlin

Ekipa iz nemačke prestonice se okitila titulom u Bundesligi u sezoni za nama, ali su nakon osvajanja trofeja doživeli velike promene.

Otišli su Giedraitis (Baskonija), Hermanson (Valensija), Lendri Noko (Zvezda), Tajler Kavana (Tenerife), Makai Mejson (Manresa) i Stefan Peno (Fehta).

Novi ugovor potpisao je Tim Šnajder, a stigla su i pojačanja u vidu Bena Lamersa (Bilbao), Simonea Fontekija (Ređo Emilija), Luja Olinedea (Bamberg), Maodo Loa, koji je došao iz Bajerna i Džejsona Grejndžera iz Baskonije.

Želje su i Tamir Blat i Emanuel Teri iz Hapoela, videćemo kako će Aito uklopiti brojne novajlije.

Bajern Minhen

Andrea Trinkijeri je napustio Partizan i seo na klupu Bavaraca, koji su praktično kompletirali roster za narednu sezonu.

Angažovali su pet pojačanja, pet igrača je i napustilo klub, ali bi još dva igrač mogla da pojačaju roster tima iz Minhena, više o svemu tome OVDE.

Zenit Sankt Petersburg

Dugo je Zenit bio tih, a onda su za tili čas praktično kompletirali roster.

Ekipu Ćavija Paskvala napustili su Olbisi, Renfro, Kolton Ajverson, Abromaitis, Ajon, Ponkrašov, Voronov i Balašov, a stigao je i veliki broj novih pojačanja.

Angažovani su Arturas Gudaitis (Armani), Kevin Pengos (Barsa), Aleks Pojtres (Galatasaraj), Kej Si Rivers (Žalgiris), Bili Beron (Zvezda), kao i Denis Zaharov i Igor Volhin.

Utisak je da su kompletirali roster, ugovorom su za klub vezani i Mateuš Ponitka, Dmitri Hvostov, Ostin Holins, Vladislav Truškin, Vil Tomas, Anton Puškov i Andrej Zubkov.

Dakle, utisak je da je dobar broj ekipa već kompletirao rostere, ali i da ćemo videti još velikih promena.

Žižić bira između Reala i Makabija, a u centru pažnje je i Jan Veseli, od kojeg Barsa ne odustaje.

Videćemo kako će se Zvezda snaći, budžet tima sa Malog Kalemegdana je ovog leta pet miliona evra, prema rečima Nebojše Čovića, treba ipak očekivati još par poslova "crveno-belih" na tržištu, sa ambicijom da se osvoji ABA liga i da se izbori plasman u Top 8 u Evroligi.

Konkurencija je po običaju paklena, ali to nije ništa novo.

Da li je došlo vreme za iskorak i plasman među osam najboljih u novom formatu EL?

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.