Bertomeu predložio, klubovi izglasali – kraj sezone u Evroligi, Zvezda ostaje i sledeće godine!

Izvor: RTS, 25.Maj.2020, 12:36

Bertomeu predložio, klubovi izglasali – kraj sezone u Evroligi, Zvezda ostaje i sledeće godine!

Kako nezvanično saznaje RTS, klubovi Evrolige podržali su predlog prvog čoveka takmičenja Đordija Bertomeua da se sezona u Evroligi, ali i u Evrokupu prekine. Odlučeno je da u narednoj sezoni elitnog takmičenja igra sa istih 18 klubova, što znači da će Crvena zvezda ponovo biti evroligaš.
Naime, na početku "Dana de" i odlučujućeg sastanka koji je startovao u 11 časova, Bertomeu je usled >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemogućnosti da se plan o nastavku sezone sprovede u delo predložio njeno okončanje.

Upravo takav razvoj događaja predvideli smo u opširnoj analizi košarkaške situacije u Evropi objavljenoj pre ravno mesec dana. 
Veliki uticaj da Katalonac nastupi sa takvim predlogom pred predstavnicima 11 klubova sa A licencom imao je i stav igrača koji su protiv nastavljanja sezone, prihvativši činjenicu da postoji veliki rizik od povreda.
Klubovi su potom, prema još nepotvrđenim informacijama, glasajući prihvatili taj predlog (navodno su samo Barselona i Makabi bili za igru). 
U saopštenju Evrolige ističe se da je "zdravlje i bezbednost sportista, navijača, osoblja, partnera i lokalnih zajednica njen prioritet, a da je različita evolucija kovida 19 na različitim teritorijama na kojima se igraju Evroliga i Evrokup onemogućuje i ne garantuje da će svi timovi imati iste uslove i za pripreme i za samo takmičenje, te je jedina pravedna odluka da se takmičenje prekine". 
U skladu sa ranijim saznanjima RTS-a, odluka o prekidu sezone znači da će se ona "ponoviti", odnosno da će istih 18 klubova igrati u Evroligi u sezoni 2020/21, što znači da će Srbiju i region ponovo predstavljati beogradska Crvena zvezda, što je Evroliga i navela u svom saopštenju, gde se Partizan navodi među ista 24 kluba koja će i naredne godine igrati u Evrokupu.

Zvanično je i da ove sezone neće biti šampiona ni u Evroligi ni u Evrokupu, a da će naredna početi prema ranijem planu 1. oktobra, odnosno 30. septembra. 
Medijima je poslata i izjava Đordija Bertomeua, koji je istakao da mu je ova odluka najteža odluka od nastanka lige.
"Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali da donesemo u svojoj 20-godišnjoj istoriji. Iz razloga koji su bili van naše kontrole, bili smo primorani da prekinemo najuspešniju i najuzbudljiviju sezonu u istoriji evropske košarke.
Ovo dolazi nakon dva i po meseca u kojima su svi akteri lige zadržali odlučnost i iscrpeli sve moguće načine pokušavajući da pruže kompletnu i jedinstvenu sezonu našim navijačima, čija je strast pokretačka snaga svih naših napora. To je naša posvećenost i naša strast svake sezone, koja je pala pred silom koja prevazilazi bilo koga, i to nas najviše boli.
Ipak, rekordni podaci koji pokazuju koliko su naši fanovi uživali u dosadašnjim utakmicama daju nam više energije nego ikada pre da počnemo planove za još bolju sezonu 2020/21", poručio je Bertomeu, koji će možda otkriti nešto više o planovima i rešenjima u popodnevnom razgovoru sa medijima.
Podsetimo, sezona u Evroligi i Evrokupu prekinuta je 12. marta usled pandemije koronavirusa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.