Bertomeu: Ako PAO neće lako ćemo naći zamenu; iz Atine odgovaraju optužbama o mafiji i diktaturi

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 14:08

Bertomeu: Ako PAO neće lako ćemo naći zamenu; iz Atine odgovaraju optužbama o mafiji i diktaturi

Prvi čovek Evroliga u razgovoru za španski El Pais rekao je da nije zabrinut zbog pretnji Panatinaikosa da će istupiti iz Evrolige, jer postoje klubovi koji žele da u ligu uđu, nagovestivši da bi to verovatno bio tim iz Italije. On poručuje da je evropska košarka u haosu, ali da on i njegova organizacija ne žele da tome dodatno doprinose. Ubrzo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Grčke stigao oštar odgovor vlasnika ”zelenih” Dimitrisa Janakopulosa.
Katalonac je na početku razgovra za španski list El Pais ponovo objasnio zašto je sezona u Evroligi prekinuta.

”Prioritet je uvek bio zdravlje i važno je shvatiti da odluka nije mogla više da se odlaže. U Evropi je veoma neuravnotežena situacija u vezi sa putovanjima jer su mnogi igrači u Sjedinjenim Državama, a neki u Aziji. I u Evropi je bilo problema jer su situacije veoma raznolike u pogledu putovanja i karantina. U nekim zemljama još uvek nije moguće trenirati niti se zna koliko će ta situacija potrajati. U Rusiji ne možete raditi ništa izvan kuće, u Italiji možete trenirati samo na otvorenom. Bili bi smo u situaciji da se od 3. ili 4. jula se takmiče klubiovi koji su trenirali više sa klubovima koji su trenirali znatno manje, ili nimalo. To bi predstavljalo vrlo ozbiljan problem i sa aspekta povreda. Ne možemo igrati Evroligu sa nespremnim timovima ili nekim u boljem stanju od ostalih. Ukratko, to bi bio fijasko, a ono što bismo videli ne bi bilo Evroliga, to bi bilo nešto drugo”, kaže Bertomeu, koji je dodao da opcija da se mečevi igraju u avgustu ili kasnije nije postojala zbog uticaja koji bi to imalo na narednu sezonu.
Na pitanje kako je to moguće u NBA, koji će svoje mečeve igrati verovatno tokom leta, Bertomeu odgovara:
”NBA ima slobodu koju mi nemamo. Možete igrati u avgustu i septembru, a narednu sezonu započeti u decembru, kao što je navedeno u njihovim planovima. To znači da bi naredna sezona bila završena u julu sledeće godine. Oni to mogu, prvo zato što tokom godine ne moraju da se kombinuju ni sa kim, nemaju nacionalne lige. I drugo, jer ako se na kraju dogodi podudaranje sa Olimpijskim igrama, oni nemaju problema koji imamo mi u odnosu na reprezentacije. Jedna je stvar što mi ne podržavo kvalifikacione prozore, ali ne želimo da nanosimo štetu ni Evrobasketu, ni Svetskom kupu, ni Olimpijskim igrama”, objašanjava on.
Evropska košarka je u haosu Upitan da prokomentariše situaciju u košarci na Starom kontinentu, Bertomeu ju je iskoristio da ponovno suptilno napadne Fibu.
”To je poremećaj zbog činjenice da najvažniji organizam koji sve reguliše nije Međunarodna federacija (Fiba), već NBA koja ima svoj program, i to sam više puta isticao. Mi ne želimo više da doprinosimo tom poremećaju. Jer znate, mi ako bi smo igrali u avgustu, a računajući da su igrači odmarali u septembru i oktobru, trebalo bi da zbijemo sve lige i Evroligu od novembra do maja, jer kasnije imamo i taj predolimpijski turnir. Ako nas već kritikuju zbog kalendara, zamislite kako bi tek tada kalendar izgledao. Bilo bi još veće ludilo, zar ne?”, ističe Bertomeu, i objašnjava da nije želeo da se ova sezona završava u na početku nove sezone sa novim sastavima, kao što će to biti slučaj u Fiba Ligi Šampiona, ili rukometnoj ligi prvaka.
On je nagovestio da će izvesno u novoj sezoni biti mečeva bez publike, ali i onih sa normalnim uslovima već od starta.
”Deo takmičenja će biti bez publike, ali moja prognoza, pomalo rizična, je da ćemo u nekim zemljama sigurno imati pune dvorane. Vlade nekih zemalja s kojima smo radili na završetku Evrolige već su dozvolile da polovina kapaciteta bude popunjena sada, u julu. Ako je će to biti tako u julu, logična stvar je misliti da u oktobru možete imati i hale sa još više navijača na tribinama. Problem je što smo prvi put u ovom životu morali da se suočimo sa nečim što ne možemo nimalo da kontrolišemo”.
Ako PAO neće ima ko hoće Nekima se otkazivanje nije baš svidelo. PAO je bio protiv i sada je ljut, te preti istupanjem iz lige...

”Nije prvi put da to čujemo. Kod odnosa sa Panatinaikosom je najvažnije imati strpljenje, razgovarati sa njima, voditi dijalog i objasniti im kako stoje stvari. I sam Panatinaikos zna da van Evrolige nema boljeg scenarija, već samo mnogo lošijih. Onaj ko to ne shvata nije razuman. I pre su od njih stizale slične najave, pa se to nikada nije dogodilo. A ako se i desi, ako oni odu doći će drugi tim. Pre nekoliko godina imali smo Beneton iz Treviza, Montepaski iz Sijene...”, kaže Bertomeu, jasno stavljajući do znanja svima da mu je velika želja da u ligi vidi još jedan tim iz Italije.
Sa tim u vezi dao je komentar o Virtusu iz Bolonje, koji se ponudio da bude zamena ako neko od Evrolige odustane, i koji je već viđen kao ”evroligaš”.
”Virtus je, otkako ga je kupio vlasnik proizvođača kafe ’Segafredo’, sa nama u kontaktu i jasno nam je dao do znanja da želi da igra u Evroligi. Oni imaju plan o izgradnji dvorane sa 15.000 mesta u Bolonji, a mi želimo drugi tim u Italiji. To bi bilo bi veoma dobro za Evroligu. Za nas je to važna zemlja. Virtus se vratio i to je učinio u velikom stilu, snažno”, naglašava Bertomeu i jasno stavlja do znanja ko je favorit za eventualnu pozivnicu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.