Srpski zvaničnici samo sa dozvolom na Kosovo

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski zvaničnici samo sa dozvolom na Kosovo

Euleks od danas ne dozvoljava neovlašćene posete Kosovu zvaničnika i političara iz centralne Srbije, izjavila je za Radio S portparol Euleksa Karin Limdal.

"Imajući u vidu nenajavljene posete srpskih zvaničnika Kosovu, u saradnji sa Briselom i EU, Euleks je izdao naredbu da policija Kosova kontroliše da li delegacije iz Srbije ulaze na Kosovo ovlašćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ili ne. Ukoliko nemaju ovlašćenje, delegaciji se ne sme dozvoliti da nastavi put. Beograd je upoznat sa ovom odlukom, i očekujemo da se pridržava procedure", rekla je Limdal.

Ova odluka odnosi se i na ministra za Kosovo i Metohiju, Gorana Bogdanovića, koji živi na teritoriji južne srpske pokrajine.

"Ukoliko se gospodin Bogdanović vraća kući to može nesmetano da uradi, ali ukoliko je reč o zvaničnoj poseti onda treba da obavesti nadležne institucije", precizirala je Limdal.

D.M.

BOGDANOVIĆ: EULEKS JE PREKRŠIO SVOJU NEUTRALNOST

EULEKS je svojom naredbom da KPS kontroliše delegacije iz Srbije, da li su ovlašćeno na Kosovu ili ne, prekršio svoju neutralnost na koju ga njegov madat obavezuje, navodi se u saopštenju dostavljenom Radiju S koje je potpisao minisar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

U saopštenju se navodi da se EULEKS ovim potezom stavio na stranu Prištine, preuzevši ulogu advokata secesionista, kršeći Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

"Naše strpljenje i pokazana konstruktivnost imaju svoje granice. Ovakav stav EULEKS-a, kao i nedavna izjava predstavnika Evropske Unije za Sever Kosova, Mikele Đifonija, da je pitanje statusa Kosova za EU završena stvar, neminovno stavljaju našu dalju saradnju pod znak pitanja. Od EULEKS-a tražim da hitno povuče ovakvu odluku, jer u protivnom, kao što sam rekao, našu saradnju i odnose ozbiljno dovode u pitanje. Ovu odluku EULEKS je očigledno namerno tempirao pred održavanje izbora u Mitrovici i na taj način pridružio se provokacijama Prištine. Bez obzira na sve provokacije, izbori u Mitrovici, zakazani za 30. maj, održaće se i što je najvažnije potvrdiće ozbiljnost države Srbije, ojačati njene institucije i prisusutvo u pokrajini, posebno u njenom severnom delu, ma koliko se to nekom ne dopadalo i smetalo.Napominjem da sam jutros bez ikakvih problema iz Beograda doputovao u severni deo pokrajine, gde se i sada nalazim. Kako će meni, koji sam rođen i živim na Kosovu i Metohiji, ili bilo kom srpskom političaru iz pokrajine, neko da zabrani da dođe u svoju kuću?

IVANOVIĆ: VERUJEM DA JE OVO NESPRETNOST EULEKSA

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović za Radio S je izjavio da veruje da je odluka Euleksa da Kosovske policijske snage kontrolišu delegacije iz Srbije, diplomatska nespremnost koja bi mora da što pre da bude korigovana.

- Ovu incijativu pokreću albanske političke partije sa namerom da dobiju politički poen u njihovoj javnosti i da na taj način stvore bolju poziciju za izbore koji bi se za 6 meseci ili godinu dana mogli dogoditi na Kosovu. Prema tome Euleks na izvestan način izlazi iz svog mandata, jer srpski zvaničnici i predstavnici vlasti, kada dolaze na Kosovo obaveštavaju, a ne traže dozvolu od Euleksa. Shodno nivou srpskog zvaničnika određuje se posebna bezbednosna procena i određuje se posebna policijska pratnja. Znači srpski zvaničnici samo obaveštavaju o svom dolasku. Predstavnici drugih političkih partija koji dolaze na Kosovo dolaze u svom aranžmanu i oni nemaju potrebe da svoje političke skupove najavljuju jer dolaze na teritoriju na kojoj nije potrebna posebna policijska pratnja. Euleks nema ovlašćenja da se meša u politička pitanja i siguran sam da na ovaj način ide na ruku onima koji su incijativu i pokrenuli a to su opozicione partije među Albanskom populacijom – rekao je Ivanović.

S.V.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.