Izvor: S media, 21.Jan.2013, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS, Euleks i Kfor osuđuju skrnavljenja groblja: "Dovodi se u pitanje reputacija Kosova"

Predstavnici Kfora najoštrije su osudili skrnavljenje nadgrobnih ploča i spomenika u pojedinim mestima na Kosovu.

-Mi osuđujemo skrnavljenje groblja. To nema veze sa mirnim protestima. Apsolutno je neprihvatljivo da se tako nešto čini - izjavio je za S media portal portparol Kfora Uve Novicki. Opširnije OVDE.

"Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovodjenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge, zaslužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poštovanje", navodi se u saopštenju Kfora.

U saopštenju se navodi da se demokratije procenjuje na osnovu njihove sposobnosti da dozvole iznošenje različitih mišljenja na miran način.

Kfor je izrazio očekivanje da svaki lider, bilo seoski, opštinski, vladajući ili opozicioni, snažno osudi te sramne akte i spreči dalje incidente.

"Snažno osuđujem skorašnje skrnavljenje pravoslavnih grobalja na Kosovu", rekao je i ambasador misije Euleks na Kosovu Žan Klod Šlumberger.

"Skrnavljenje grobalja i verskih spomenika je neprihvatljivo i krši ne samo prava verskih i etničkih zajednica kojima pripadaju, već i društva u celini", rekao je šef OEBS-a i dodao da je zapanjen tim činom vandalizma.

Pravoslavni nadgrobni spomenici su oštećeni tokom noći u opštinama Klokot, Obilić i Prizren. Pored toga, kapela na pravoslavnom groblju u Obiliću je bila zahvaćena vatrom. Prošle nedelje oskrnavljeno je pravoslavno groblje u Kosovu Polju, kod Prištine.

U poslednjim incidentima uništeno je više od 140 srpskih nadgorbnih spomenika.

(S media/ Beta)

FOTO: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/AV
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.