Hoće li Srbija da se uključi u istragu ubistva Ivanovića?

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Srbija da se uključi u istragu ubistva Ivanovića?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je više puta kontaktiralo predstavnike Euleksa i Unmika na Kosovu i zatražilo hitno uključivanje srpskih državnih organa u istragu ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Euleks je saopštio da će o tome odlučiti kosovske vlasti, a Unmik kaže da nikakav zvaničan zahtev iz Srbije nisu dobili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odmah nakon upućenog zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal, kojim se zahteva učešće naših istražnih organa u sprovođenju istrage ubistva Olivera Ivanovića, više puta kontaktiralo predstavnike Euleksa i UNMIK-a, saopštio je MUP.

"Direktor policije Vladimir Rebić razgovarao je sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju naših državnih organa u istragu, kao i da našoj policiji odmah dostave sve raspoložive informacije o ovom teškom krivičnom delu", navodi se u saopštenju.

 Dodaje se da MUP očekuje da "uviđaj bude izvršen na najvišem profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila izuzetno otežana i moglo bi da dođe do teških posledica".

"Insistiramo da Euleks u najkraćem mogućem roku uključi državne organe Republike Srbije u krivičnu istragu, što bi omogućilo da počinioci ovog teškog krivičnog dela budu što pre privedeni", rekli su iz MUP-a.

Dodaju i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova objaviti sva dokumenta kojima je zatraženo uključivanje državnih organa Republike Srbije u istragu, kao i upućeni zahtev za svim raspoloživim informacijama sa kojima raspolažu Euleks i UNMIK.

Euleks: Na Kosovu je da odluči

Priština će doneti odluku da li će Srbija učestovati u istrazi ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića ubijenog u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je u Euleksu povodom zahteva Beograda da nadležni organi Srbije učestvuju u istrazi Ivanovićevog ubistva.

"O tome da li će Srbija biti uključena u istragu Olivera Ivanovića, odlučiće Vlada Kosova, a ne Euleks", rekla je šef kancelarije za štampu i javno informisanje Euleksa Dragana Nikolić Solomon za N1 na pitanje da li je zahtev stigao u Euleks.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak da je Srbija uputila zahtev Euleksu i UNMIK-u sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.

Kako je rekao, članovi Saveta za nacionalnu bezbednost uvereni su da bi učešće organa Srbije u istrazi značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića.

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri izjavio je dnevniku Gazeta Ekspres da nijedna kosovska institucija nije dobila zahtev od vlade Srbije ili bilo koga drugog da učestvuje u istrazi o ubistvu.

Ministarstvo pravde Srbije: Zahtev Euleksu prosleđen u utorak

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Kаncelаriji specijаlnog predstаvnikа EU u Prištini zаhtev Tužilаštvа zа orgаnizovаni kriminаl (TOK) da se uključi u istragu ubistva lidera Građanse inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Zahtev u sklаdu s procedurаmа zа uzаjаmnu prаvnu pomoć prosleđen je u utorak, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde, uz napomenu da je Ministarstvo postupilo kao "komunikacijski organ".

U zahtevu Tužilaštvo obavešta predstavnike Euleksa da je pokrenulo predistražni postupak u pravcu krivičnog dela terorizam povodom ubistva Ivanovića i moli da mu se dostave podaci, obaveštenja i kopije eventualnih dokaza do kojih su nadležni organi na Kosovu došli.

"Imajući u vidu značaj, težinu i posledice izvršenog krivičnog dela tužilaštvo prikuplja podatke i obaveštenja i preduzima mere i radnje koje bi mogle biti od koristi za uspešno otkrivanje učinilaca", navodi se u zahtevu TOK-a.

Tužilaštvo je, između ostalog, tražilo izjave svedoka, kopije zapisnika sa uviđaja, fotodokumentaciju, skice s lica mesta i ponudilo pomoć u daljoj istrazi.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal je spremno da dostavi sve podatke i obaveštenja do kojih, eventualno, bude došlo, kako bi se doprinelo otkrivanju učinilaca", navodi se u zahtevu tog tužilaštva.

Unmik: Nikakav zvanični zahtev iz Srbije o učešču u istrazi nismo dobili

"Unmik još nije dobio zahtev iz Beograda da se Srbija uključi u istragu o ubistvu lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića", izjavila je portarolka Misije Sanam Dolatshahi.

"Upoznati smo sa izjavom predsednika Vučića, ali još nismo primili nikakav zvaničan zahtev te prirode", rekla je ona agenciji Beta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rebić od Euleksa traži hitno uključivanje državnih organa Srbije u istragu

Izvor: RTS, 17.Jan.2018

Direktor policije Vladimir Rebić razgovarao je sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju naših državnih organa u istragu, saopštava MUP. . "Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom utorka, 16. januara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.