Delevićeva: Kandidatura je tek početak posla

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva: Kandidatura je tek početak posla

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da dobijanje statusa kandidata nije kraj, već početak posla za Srbiju, a da nas do datuma za početak pregovora deli pozitivno mišljenje Evropske komisije da smo ostvarili napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Delevićeva je u intervjuu Tanjugu precizirala da dalje unapređenje odnosa sa Prištinom podrazumeva postizanje napretka u dijalogu u oblasti telekomunikacija, energetike i davanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podrške misiji Euleks da u celini na teritoriji Kosova obavlja svoj mandat.

"Kada je Evropska komisija 12. oktobra prošle godine objavila mišljenje o našem zahtevu za članstvo i dala pozitivnu preporuku za status ona je rekla i gde bi volela da vidi napredak pre otpočinjanja pregovora. To je definisano kao ključni prioritet i to u smislu unapređivanja odnosa između Beograda i Prištine", podsetila je Delević i dodala da je Savet za opšte poslove je 5. decembra potvrdio ovo mišljenje "Nas od početka pregovora deli mišljenje da smo postigli napredak u oblasti telekomunikacija, energetike i davanja podrške misiji Euleks da u celini na teritoriji Kosova obavlja svoj mandat", navela je Delevićeva.

Naravno, dodala je, osim ovoga što procenjuje EK važno je i ono što mi radimo kod kuće a to je nastavak reformskih procesa, sprovođenje onoga što je dogovoreno, sprovođenje zakona koji su usvojeni ali i priprema za sledeće korake kroz dodatno izgrađivanje postojećih struktura i pripremanje pregovaračkih timova za pregovore.

Upitana kada možemo očekivati datum, Delevićeva je navela da je najvažnije da i institucije i građani razumeju da ovo nije kraj posla već pre početak posla.

"Zato treba već sad razmišljati šta je to što treba uraditi da bi pregovori počeli i šta je to što treba pripremati - ljude, pregovaračke timove, zakone - da bi ti pregovori što kraće trajali", istakla je ona.

Na pitanje da li je realno očekivati početak pregovora do kraja ove godine Delević je naglasila da je "važnije šta ćemo uraditi već sutra nego razmišljati šta će biti do kraja godine. "Da bi svaki cilj bio bliži pa i onaj konačni - ulazak u članstvo i promena srpskog društva, važnije je da ono prvo što treba da se uradi bude odrađeno što pre", naglasila je ona i dodala da će onog trenutka kada Komisija bude uverena da smo ostvarili dovoljan napredak ona zemljama članicama predložiti početak pregovora. "To znači da se ne mora čekati oktobar ali i znači da je Komisija zaista rešena da sačeka da vidi napredak", napomenula je Delević.

Upitana da li bi za početak pregovora moglo da se postavi pitanje statusa Kosova ili ukidanja tzv. parlalelnih institucija Delevićeva je navela da "ova pitanja treba doživeti onako kako ih je Savet i naveo "To znači kao noramalizaciju odnosa Beograda i Prištine i kao nešto u čemu se sve članice EU slažu, nezavisno od toga šta mislie o državnosti Kosova, a to je da ceo region učestvuje u regionalnoj saradnji i evropskim integracijama", rekla je Delevićeva i dodala da će zemlje članice jedino vrednovati doprinos Beograda tom cilju.

Govoreći o mogućnosti da na daljem evropskom putu Srbije iskrsnu neka nova bilateralna pitanja, navela je da primer Srbije, a i primeri drugih zemalja primljenih u EU ranije pokazuje kako Unija funkcioniše.

"Proces evropskih integracija funkcioniše tako da je potrebna saglasnost svih, da se nekad pojave problemi koje svi doživljavanju kao veliki problem, nekad da se pojavi problem koji jedna članica doživljava kao problem i pokušava na ovaj način da reši, ali mislim da smo u dosadašnjem procesu videli da je najbolje raditi tako da vam sve zemlje budu saveznici, da nemate velikih otvorenih pitanja i da kroz poverenje sa zemljama članicama i rešavanje pitanja stičete podršku svih", kazala je ona.

Ona nije mogla da precizira koja će pitanja za Srbiju biti najteže rešiti tokom pregovora.

"To ćemo videti kada budemo došli do problema koje će nam biti teško da rešavamo, jer najveći problem je uvek onaj koji nismo rešili." Delević je takođe navela da je nezahvalno prognozirati koliko bi pregovori, kada počnu, mogli da traju i da je najbolje je usmeriti se da onaj prvi sledeći korak dođe što pre.

Pregovori će, objašnjava, početi poglavljima 23 i 24 -pravosuđe i osnovna prava, što je novi pristup EU. Unija se uverila da su ova poglavlja važna za kasnije članstvo i da je potrebno posvetiti im vreme da bi se proces proširenja mogao braniti tvrdnjom da su svi uslovi ispunjeni i da novo članstvo predstavlja doprinos postojećoj organizaciji a ne da ugrožava njeno funkcionisanje", zaključila je Delević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.