Zasadite začinsko bilje u vašem domu: Bosiljak, origano, timijan...

Izvor: Svet plus, 03.Okt.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasadite začinsko bilje u vašem domu: Bosiljak, origano, timijan...

Origano, bosiljak, ruzmarin, peršun, timijan i menta mogu se držati i gajiti u zatvorenim prostorijama. Odaberite omiljene biljke i sledeći put kada kuvate, sveže biljke koje su vam na dohvat ruke će učiniti vaše obroke još ukusnijim. Zasadite začinsko bilje u vašem domu: Bosiljak, origano, timijan...

Potrebno je da imate prostoriju koja ima puno dnevnog svetla, najmanje 5 sati dnevno. Većina začinskih biljaka su mediteranskog porekla i zato im je potrebno puno svetlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << da pravilno rastu.

Možete zasaditi svoje biljke iz semena ili možete koristiti izdanak - pelcer. Budite sigurni da vaše saksije imaju rupu na dnu. Ispod saksije stavite podmetač koji će držati višak vode. Izaberite saksiju koja je dovoljno duboka za vaše biljke. Idealna dubina je oko 12 cm. Stavite 5-8 cm zemlje i nežno postavite biljku. Ostavite 2-3 cm prostora od zemljišta do vrha saksije, tako da imate dovoljno prostora da zalivate svoju biljku.

Ako se odlučite da zasadite biljku iz semena, sledite uputstva na pakovanju.

Bosiljak

Bosiljak se lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunca i visoka temperatura kako bi se pravilno razvijao. Bosiljak se zaliva dva puta nedeljno, jer je zaista osetljiv na hladnoću.

Origano

Origano se takođe lako sadi iz semena. Potrebno mu je puno sunčeve svetlosti. Biljka je zrela za korišćenje kada naraste oko deset centimetara ili obrazuje desetak listova, a koriste se samo listovi. Origano je jedna od najčešće korišćenih i najomiljenijih začinskih biljaka i obavezan je sastojak pasti, pica i salata i italijanskih jela.

Ruzmarin

Može potrajati nekoliko godina da ruzmarin poraste i zato je lakše da zasadite manju biljku, od pelcera, koju ćete negovati. Ruzmarin zahteva vlažnu zemlju i dosta sunca. Ruzmarin divno miriše, pa se u mnogim domovima koristi kao osveživač vazduha. Ima intezivan ukus, pa je čest u mediteranskim specijalitetima.

Nana ili menta

Najbolji način da zasadite mentu je pelcerom. Savetujemo vam da koristite veći lonac, jer nana zahteva puno prostora za rast. Potrebno joj je puno sunca i vlažno tlo. Zahteva zalivanje svakog dana. Najbolje vreme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba držati u vodi nekoliko dana, a kada se pojavi koren posaditi u zemlju bogatu humusom. Nana je ukusni začin mnogim jelima, a koristi se i za pravljenje koktela, sladoleda, sokova. Osvežavajaćeg je ukusa, a listiće nane ili mente najbolje je ubrati neposredno pre upotrebe.

Peršun

Peršun je stvarno lako zasaditi. Potrebno mu je puno sunca i umereno vlažna zemlja. Kada pusti visoke grančice treba ga orezati makazama, kako bi postao gušći i lepše mirisao. Možete ga zasaditi u manjoj saksji, kako ne bi formirao veliki koren. Ova biljka ima dosta listića i ne smete ih izlagati direktnom suncu, jer mogu požuteti.

Ovog proleća, odaberite saksije u veselim bojama i zasadite začinsko bilje. Vaš kuhinjski enterijer će izgledati lepše, kuhinja će divno mirisati, a vaši ukućani uživati u obrocima koji su začinjeni vašim domaćim biljem.

Timijan

Zanimljivo je da najviše eteričnog ulja biljka ima oko 14 časova. Istraživanja su pokazala da timijan ima i zavidne količine gvožđa, kalcijuma, smole, a od vitamina posebno vitamin A. Zbog prijatne arome i baktericidnog svojstva, predstavlja obavezan sastojak mnogih pasti za zube. Jer, osim što zube čisti, istovremeno jača desni i osvežava dah.

S druge strane, timijan je i izvrstan začin za ribu i meso, a koristi se i kao dodatak jelima od paradajza i čorbama. Aromatična supstanca sadržana u esencijalnom ulju timijana uspešno stimuliše lučenje želudačnih sokova i pomaže u varenju hrane. Osim toga, ako ste preterali sa jelom, umesto uobičajene kafe, bolje je popiti čaj od timijana, jer će vam odmah biti lakše. Čaj, takođe, poboljšava apetit, otklanja anemiju, umor, nazeb.

Timijan se idealno kombinuje sa belim lukom, paradajzom, maslinama i vinom, zbog čega predstavlja dobru podlogu za mediteransku kuhinju. Jelu daje pikantan ukus, a istovremeno neutrališe masnoću. Ovaj začin ne gubi aromu pri sušenju, zbog čega je veoma zahvalan u zimskom periodu i kao obavezan sastojak u suvomesnatim proizvodima. Ulje i vinsko sirće takođe imaju bolji ukus kada se u njih doda timijan.

Veoma lako se sadi iz semena i višegodišnja je biljka!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.