Vrhunac turizma: Ostrvo udaljeno 1.000 kilometara od Severnog pola

Izvor: Svet, 08.Nov.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhunac turizma: Ostrvo udaljeno 1.000 kilometara od Severnog pola

Kada posetite Svalbard, shvatite koliko je zima u Srbiji blaga. Na ostrvu na kome polarnih medveda ima više nego ljudi, temperature se u tamnim arktičkim noćima spuštaju na -30 stepeni Celzijusa.
Ipak, ljubitelji ekstremnih avantura sigurno bi bili privučeni ovim mestom na oko 1.000 km od Severnog pola, koje je poslednja civilizacija na severu u ovom delu sveta. Iako se, navodi B92.net, norveški arhipelag proteže na oko 60.000 kilometara kvadratnih, najveći broj od samo 2.600 stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << živi u gradiću Longjir.
Izolacija i oštra klima ne oblikuju samo zakon (recimo, ovde ne možete biti sahranjeni jer se zbog niskih temperatura telo nikad ne može raspasti u zemlji), nego i kulturu i njegove interesantne stanovnike.
To shvatite kada posetite fantastični hotel pod nazivom Ship In The Ice, koji zaista i jeste brod zarobljen u ledu, star više od jednog veka, a nalazi se oko 60 km severno od Longjira i jedini je hotel okovan ledom.
Unutra možete probati fantastična jela – supu od brokolija, pečenog bakalara i odličan čokoladni tart. Ljubazno osoblje rado će s vama podeliti gotovo mitske priče iz ovog izolovanog dela sveta, a kasnije možete pozajmiti neku od brojnih knjiga u brodskog biblioteci.
Hotel ima deset kabina sa ukupno 20 kreveta, a svakodnevno se organizuju ture na snoumobilima ili zaprežnim sankama do arktičkih divljina.
Najveća atrakcija je svajkako polarna svetlost koja na Svalbardu, zbog slabe svetlosne zagađenosti, naročito dolazi do izražaja.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.