Serija Kralj Petar I peta epizoda: Bolest ga sklanja sa prestola!

Izvor: Svet plus, 06.Apr.2019, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serija Kralj Petar I peta epizoda: Bolest ga sklanja sa prestola!

Serija „Kralj Petar I“ peta epizoda, biće emitovana 7. aprila u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Bolest ga sklanja sa prestola, a sva zaduženja prenosi na mlađeg sina Aleksandra.

U predhodnoj epizodi:

Dok se Pašić i vlada zalažu za prevlast civilne vlasti nad vojnom, Apis i vojska se tome žustro protive. Kralj Petar pokušava da stiša strasti i izmiri suprotavljene strane, zbog čega i vojska i vlada misle da je ucenjen od strane drugih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Za to vreme, u Srbiju stiže vest da autrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand namerava da poseti tek pripojenu Bosnu, te da mladi pobunjenici spremaju atentat na njega. I dok Pašić pokušava da spreči ovu posetu, Apis šuruje sa potencijalnim atentatorima.

Kako se situacija sve više zahuktava, kralj Petar će morati da izabere stranu, a prestolonaslednik Aleksandar da odluči o svom smeru vladavine, jer je ona bliže nego što izgleda.

Peta epizoda:

Kralj Petar se povlači sa prestola zbog bolesti, a sva zaduženja prenosi na mlađeg sina Aleksandra. Četiri dana kasnije, Gavrilo Princip u Sarajevu ubija austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Petu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 7. aprila u 20. časova na Prvom programu RTS-a.

Optuživši Kraljevinu Srbiju da stoji iza atentata na Franca Ferdinanda, Austrougarska monarhija predaje sprskoj vladi ultimatum. Kralj Petar, koji se zbog bolesti povukao iz grada, savetuje vladu da pristane na ultimatum kako bi se izbegao potencijalni rat. Ali za to je već prekasno.

Dok vojska i vlada razmatraju plan mobilizacije, između regenta Aleksandra i Apisa raste netrpeljivost, a autrougarske trupe ulaze u prva srpska sela. Pred očima dečaka Momčila, austrougarski vojnici ubijaju njegovu porodicu.

Nedaleko odatle, u selu Slovac, kartograf Marinko se pozdravlja sa svojom majkom, vidovitom Makrenom i priključuje se vojsci.  Niko ni ne sluti da je na pomolu najkrvaviji rat ikada vođen.

Peta epizoda serije „Kralj Petar I“ emituje se u nedelju 7. aprila u 20.časova na Prvom programu RTS-a. Reprizu možete pogledati naredne nedelje, 14. aprila u 16. časova.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.