Izvor: Svet plus, 22.Okt.2019, 12:53 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Seckana kisela paprika! Zimnica u tegli plus Carska pita!
Ovako pripremljenu papriku možete preko zime koristiti kao salatu ali i za čuvenu "Špansku pitu" koju retko ko ne voli da vidi na svom tanjiru. Možete koristiti samo crvenu papriku, a još lepše izgleda ako naseckate paprike svih boja od žute, preko zelene i narandžaste do crvene. Seckana kisela paprika! Zimnica u tegli plus Španka ili Carska pita.
Potrebno za pripremu salate:
5 kg paprike(crvena,zelena po želji)
1veza svežeg lista >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << peršuna
2veze lista celera
2glavice belog luka
2 šoljice soli
3 šoljice šećera
1 šoljica eksencije
2 šoljice ulja
Kiseli krastavci punjeni feferonama! Neverovatan spoj ukusa! (VIDEO)
Priprema:
Papriku oprati,očistiti od semena i naseckati na kockice,veličine zalogaja,ne previše sitno ili pun krug ne previše tanko. Peršun i celer oprati,prosušiti i sitno naseckati. Beli luk očistiti i naseckati na listice.
Papriku staviti u veću posudu,dodati peršun,celer,beli luk i sve ostale sastojke.Izmešati,poklopiti i ostaviti da odstoji 24h sata.Promešati po koji put.
Sutradan papriku staviti u tegle,pritisnuti malo da stane sto više i kada sve utrošite u svaku teglu sipajte tečnost u kojoj su bile peprike da pokrije sadržaj. Zatvoriti tegle i držati na hladnom.
Ako još uvek niste probali "Špansku pitu", evo recepta:
3 jajeta
3 šolje mekog brašna tip 400
3 šolje kukuruznog brašna
1 kesica prašak za pecivo
100 ml mleka
2 čaše jogurta
2 kašičice za kafu soli
150 g salame
4 kisela krastavčića
2 šolje ulja
150 g sira
Priprema:
Salamu i krastavčiće iseći na kockice. Dodati kukuruzno i obično brašno. Zatim jaja, jogurt, mleko, prašak za pecivo, sir i so.
Dodati ulje i promešati kašikom ne mikserom. Sve sastojke sjediniti i ne brinuti smesa je malo ređa. Sipati u podmazane uljem i brašnom kalupe ili razliti u plehu. Peći na 200 C dok lepo ne porumeni.
Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE