Recept za humus, najbrži način! Najzdraviji namaz na svetu!

Izvor: Svet plus, 17.Okt.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept za humus, najbrži način! Najzdraviji namaz na svetu!

Tradicionalni humus dobija se od samlevene leblebije, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od susama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabet Mateo, dijetetičarka iz "Sargent Choice Nutrition Centra" u sklopu Univerziteta u Bostonu. Recept za humus, najbrži način! Najzdraviji namaz na svetu!

Humus pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza', izjavila je Mateo za "Time", dodajući kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ovaj popularni namaz sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Ova mešavina hranjivih sastojaka takođe može da stabilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente - zdrave masti, belančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Potrebno je:

400 gr barene leblebije

1 čen belog luka

1 kašika tahini paste

1 limun

maslinovo ulje


Tahini pasta se može kupiti ali je možete i napraviti. Recept je OVDE.

 Pamuk pogačice punjene sirom! (VIDEO)Susamke, svi smo ih kao deca obožavali! (RECEPT)

Priprema:

Leblebiju potopite u hladnoj vodi na 12 do 16 sati i tek onda kuvati. Oceđenu leblebiju sipati u blender i dodati oljušten beli luk. Sipajte sok limuna, kašiku maslinovog ulja i tahini pastu. Dodajte so, biber i po ukusu ljutu papriku ili čili u prahu.

Miksajte sastojke u pire, podesite gustinu po svom ukusu. S vremena na vreme špatulom skinite masu sa zidova posude blendera, tako da se sve ujednačeno izmeša.

Probajte i doterajte ukus dodajući so, biber i sok limuna. Servirajte u posudici i poprskajte po površini maslinovim uljem.

U humus možete dodati kasnije kašiku ajvara, seckane masline ili papriku, po ukusa kako vama prija.

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da trebate da pojedete celo pakovanje u jednom obroku. Humus sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.