Psi zaista znaju kako se osećamo! Čitaju nas kao knjigu!

Izvor: Svet plus, 28.Maj.2022, 04:31

Psi zaista znaju kako se osećamo! Čitaju nas kao knjigu!

Čovekov najbolji prijatelj je veoma dobar u čitanju ljudskih izraza lica! Psi zaista znaju kako se osećamo! Čitaju nas kao knjigu!

Poput ljudi, psi prvo gledaju levu stranu ljudskog lica jer se na njoj najpre prikazuju emocije.

Da bi pronašli odgovor na pitanje koji to mehanizmi kontrolišu način na koji psi čitaju ljudsko lice, naučnici su sproveli eksperiment sa osam border kolija.

Njih su obučili da leže mirno tokom snimanja magnetnom rezonancom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << dok im se prikazuju slike nepoznatih ljudi sa srećnim ili neutralnim izrazom lica. Istraživanjem je potvrđeno da se srećan izraz lica zaista registruje na jedinstven način u mozgu psa, i da se na osnovu snimka njegove moždane aktivnosti može prepoznati kada on gleda srećno lice.

Zaključak je jednostavan - psi zaista znaju kako se osećamo.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.