Izvor: Svet plus, 29.Avg.2019, 10:09 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pinđur - tradicionalni recept! Preukusni spoj paprike i paradajza!
Pred nama je još jedna jesen, a to znači i još jedna sezona pripreme zimnice. Tu su ajvar, kiseli krastavčići, razne salate ali i neizostavni pinđur. Preukusni spoj paprike i paradajza! Ovo je tradicionalni recept, a ako volite pikantnijije ukuse, možete dodati i malo ljute papričice.
Za spremanje pinđura vam je potrebno:
4 kg paradajza
8 kg crvenih mesnatih paprika
400 ml ulja
400 ml sirćeta
5 kašika šećera
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
2 glavice belog luka
2 veze peršuna
so
Priprema:
Paprike se ispeku, oljuštie i očiste od semena, kao i za ajvar. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutadan se seku na rezance. Paradajz se prelije ključalom vodom, pa oljušti i iseče na kockice.
Zatim treba u šerpu, dodati šećer, i kuvati dok se masa ne prepolovi. Dodati paprike, ulje, beli luk i peršun, so po ukusu, te pržiti do željene gustine. Na kraju dodati sirće i samo kratko prokuvati.
Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle i zapeče u vrućoj pećnici. Ostaviti tako do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem ili poveže celofanom.