MOŽDANI UDAR na koncertu Lepe Brene: Jedan događaj zauvek je promenio život pokojnog Đorđa Marjanovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 17:54

MOŽDANI UDAR na koncertu Lepe Brene: Jedan događaj zauvek je promenio život pokojnog Đorđa Marjanovića

Zbog njega su pravljeni neredi i demonstracije, šaputao je na koncertu, a težak udarac na sceni ga je promenio...

Đorđe Marjanović, legendarni pevač, preminuo je u toku dana od posledica koronavirusa.

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Legendarni pevač bio je velika zvezda Jugoslavije i uvažavan van granica zemlje. Stvarao je predivne pesme, mnogi i danas prepričavaju njegove scenske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nastupe, te koncert koji je održao šaputajući. Njegova slava bila je fenomen, ali mu je život naneo i muke.

Kao student farmacije, 1954. godine, Đorđe Marjanović prvi put je zapevao na jednoj beogradskoj audiciji.

Već 1963. krenuo je na turneju po Rusiji sa Radoslavom Grajićem i Beti Đorđević. Te godine pevao je u Moskvi, u sali sa 25.000 sedišta, tri puta dnevno! Za deset dana videlo ga je i slušalo 750.000 Moskovljana.

Svojom scenskom i pevačkom pojavom izazvao je revoluciju u zabavnoj muzici.

On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku…

A post shared by JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj)

Tokom višedecenijske karijere dobio je veliki broj nagrada, poput Zlatne plakete Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem, a predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Đorđe Marjanović ima dva muzeja. Prvi se nalazi u njegovom rodnom Kučevu, a drugi, sa 300 eksponata, u Moskvi, vlasništvo je „đokiste“ Nikolaja Larena, koji je pratio Đorđa na svim koncertima, od Moskve, preko Minska i Sibira, do Vladivostoka.

Na takmičenju "Zlatni mikrofon" 1961. u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše.

Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Njegova legendarna pesma “Zvižduk u osam” i dalje je simbol jednog predivnog vremena.

Sa 11 godina mlađom suprugom Ruskinjom Eli Nikolajevom živeo je u stanu u centru Beograda.

- Upoznali smo se 1965. na turneji u SSSR. Bila sam prevodilac i njegov pratilac dva meseca. I ljubav se tada rodila – pričala je gospođa Eli.

Iz braka imaju troje dece: ćerku Nataliju i sina Marka, koji žive sa svojim porodicama u Beogradu, a ćerka Nevena živi u Grčkoj sa nekadašnjim košarkašem Banetom Prelevićem.

A post shared by Belgrade Monumental (@belgrade.monumental.app)

- Želje i snovi nas pokreću i svaki put daju neki novi smisao životu. Srećan sam jer sam uspeo da se ostvarim i kao umetnik i kao porodičan čovek. Voleo bih da sam imao više vremena za druženje i viđanje s prijateljima koji su rasuti po svetu – ispričao je jednom prilikom Đorđe Marjanović.

Na koncertu Lepe Brene u Melburnu u Australiji davnog 14. aprila 1990. doživeo je moždani udar na sceni dok je pevao pesmu “Mene nema ko da žali”.

- Na koncertu u Melburnu pre više od dve decenije na kojem je bio gost Lepe Brene tata je imao prvi moždani udar. Bilo je strašno. Mama je otišla za Australiju, a ja sam bespomoćno kod kuće čekala porođaj. Natalija je tada drugi put nastupala na Beogradskom proleću. Novinari se nisu sklanjali ispred naših vrata, neki su čak i silom ulazili. Porodila sam se dve nedelje kasnije i jedva sam čekala da tata dođe kući, da vidi svoje prvo unuče. Mama i Natalija su tatu vratile u život. Dugo posle tog moždana udara nije hteo da izađe iz kuće. Trebalo je dosta vremena da počne ponovo da živi normalno – ispričala je u jednom intervjuu Nevena, njegova ćerka.

Govor nakon tog moždanog udara potpuno je izgubio, ali ga je kasnije povratio.

Do zadnjeg dana govorio je otežano, ali je mogao da peva.

- Fascinantno je kako tata peva. Najnormalnije izgovara tekstove svojih pesama. Da li je to automatizam ili ko zna šta, ali i lekari su zadivljeni - ispričala je njegova ćerka Nevena.

Đorđe Marjanović je, inače, bio jedini pevač na svetu koji je održao koncert šapatom.

- Grlo me izdalo samo jednom u karijeri , 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika - ispričao je Đorđe Marjanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.