MNOGIMA JE PROMAKLO: Srpkinja koju svi ODLIČNO znamo, pojavila se u epizodi Seks i grada! Da li ste je prepoznali?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MNOGIMA JE PROMAKLO: Srpkinja koju svi ODLIČNO znamo, pojavila se u epizodi "Seks i grada"! Da li ste je prepoznali?

Umetnica koja pomera granice...

Jedna od naših najpoznatijih umetnica, Marina Abramović, od malih nogu imala je želju da svoja dela pokaže celom svetu.

Nakon što je završila Akademiju lepih umestnosi u Beogradu, preselila se u Njujork, a papir i olovku koje je do tada koristila, zamenila je ljudskim telom.

Oduvek je želela da ispita granice ljudskog uma, te se u svojim izložbama često izlagala neprijatnim situacijama, na koje se mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne bi usudili ni da pomisle.

Umetnica koja sebe naziva "bakom performansa", dobila je mnogobrojna priznanja za svoja dela, a jedan od njenih "radova" posebno se svideo reditelju svetski popularne serije "Seks i Grad", pa je odlučio da snimi epizodu u muzeju, gde je Marina u tom trenutku imala izložbu.

Mnogi za ovaj detalj nisu znali, a u pitanju je performans "Kuća sa pogledom na okean".

Scenu kada glavna junakinja, Keri Bredšo, u šestoj sezoni, prvi put sreće umetnika Aleksandra Petrovskog se verovatno svi sećate, a da li ste obratili pažnju na ambijent oko njih?

Isečak epizode snimljen u Šon Keli galeriji, trenutno ima oko dva miliona pregleda na "Jutjubu", a u komentarima ispod ipak možemo videti da su pravi fanovi prepoznali Marinin radi.

To je samo jedan u nizu njenih uspeha, a za već pomenuti performans 2003. godine, dobila je "Besi" nagradu grada Njujorka.

Ukoliko niste znali, tokom celog performansa "Kuća sa pogledom na more", umetnica je dvanaest dana živela na uzdignutoj platformi, koja podseća na enterijer kuće, bez hrane i u tišini.

Pred očima posmatrača, ona se potpuno ogolila i radila radnje koje radi i inače, kada je sama u četiri zida.

Išla je do najeksremnijih detalja - kupala se naga, obavljala nuždu, spavala, obarala nameštaj, besnela, smejala se i iskazivala sve emocije koje je u trenutku osećala.

Kratke isečke sa ove izložbe možete pogledati u videu ispod:

O detinjstvu i odrastanju Marine Abramović, pisali smo prošle nedelje.

Mnoge detalje njenog privatnog života ne znate. Roditelji je nisu "mazili", živela je sa bakom do šeste godine, a šta se desilo kada je dobila brata, pročitajte ovde.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.