Kako se priprema najzdraviji doručak na svetu?! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 12.Avg.2024, 18:49

Kako se priprema najzdraviji doručak na svetu?! (RECEPT)

Ovo je najzdraviji doručak na svetu, posle njega nećete osećati težinu u stomaku, a bićete siti i zadovoljni. Evo recepta kako se priprema ali i nekoliko činjenica koliko je jedna ovakva porcija zdrava.

Palenta je sjajan izbor za doručak jer je lagana, pruža energiju i osećaj sitosti, pomažući vam da izdržite naporan dan. Iako je nekada bila redovan gost na trpezama, danas je pomalo zapostavljena, ali nikada nije kasno da je vratite u svoju ishranu.

Ova hranljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << namirnica priprema se od kukuruznog griza, dolazi u raznim pakovanjima i može se spremiti na različite načine, a najbolje je kupti je na pijaci od ljudi koji je sami proizvode. Kukuruzno brašno ili griz povoljno deluju na zdravlje, a palenta je idealna za osobe koje su osetljive na gluten jer ga ne sadrži. Osim toga, palenta je zasitna i pogodna za sve uzraste.

Foto: Pixabay

Palenta je bogata prirodnim mastima i karotenoidima, koji pospešuju rad creva. Kukuruz, osnovni sastojak palente, sadrži značajne količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana. 

Sa niskim kalorijskim sadržajem, palenta je odličan izbor za one koji žele da smršaju. Brza je i jednostavna za pripremu, a njen blagi, prijatni ukus zasiti vas bez osećaja težine u stomaku.

Preporučuje se da palentu konzumirate barem jednom nedeljno jer pomaže u čišćenju creva, ubrzava metabolizam i predstavlja zdraviju alternativu pekarskim proizvodima.

Foto: Pixabay

 Priprema ovog doručka traje samo 5 minuta: 

Za jednu porciju, prokuvajte 200 ml. vode, dodajte kašičicu soli i kašiku masti ili putera ili ulja. Kada voda provri, sklonite je s vatre i dodajte dve - tri kašike palente ili čistog kukuriznog brašna. Mešajte na laganoj vatri 2-3 minuta.

Palentu možete obogatiti sirom, kajmakom, lanenim semenom, suncokretovim semenkama, ajvarom ili je preliti toplim mlekom. Neki je vole i tako što odozgo narendaju kačkavalj i pospu susamom, dok drugi obožavaju da je konzumiraju uz jaje "prženo na oko", a vi odaberite ono što vama najviše godi. Važno je ne zaboraviti da vam ovo bude doručak bar jednom nedeljno.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.