Film Dnevnik Diane Budisavljević: O ženi koja je spasla 10.000 mališana! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 24.Okt.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film Dnevnik Diane Budisavljević: O ženi koja je spasla 10.000 mališana! (VIDEO)

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" o ženi koja je spasla 10.000 mališana iz logora, stiže u Beograd početkom novembra, na festival "Slobodna zona", u okviru takmičarskog programa. Epizodne uloge tumače Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, koji je prvi put na novinarskoj projekciji video film, i nije uspeo da zadrži suze. Evo šta kaže glumačka i autorska ekipa!

Film o ženi koja je, potresena ispaštanjem najnevinijih, dece, pokrenula sopstvenu akciju njihovog spasavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << iz logora, "počistio" je nagrade na Festivalu u Puli.

Glavna konkurencija bio mu je film "General" o Anti Gotovini, najskuplji hrvatski film svih vremena, koji je ostao u senci ove veličanstvene priče.

Dokumentarno-igrano ostvarenje rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević do srži je potreslo novinare na projekciji, dve nedelje pre beogradske premijere.

U filmu ćete videti sjajnu Almu Pricu u naslovnoj ulozi, dokumentarne delove života četrdesetih u Zagrebu, ali i scene koje lome srce - dečicu u logoru, majke koje odbijaju da se odvajaju od njih jer i dalje misle da "uskoro idu kući"... Diana je, zahvaljujući sopstvenoj požrtvovanosti i velikom srcu, spasla 10.000 mališana iz logora. Mnoga od te dece nisu umela još uvek ni da govore, pa im Diana i njeni saradnici nisu znali ni imena, ni poreklo. Budisavljević je pažljivo vodila kartoteku sa njihovim imenima, fotografijama i svim informacijama koje je imala, u nadi da će ih jednog dana ponovo spojiti sa majkama odvedenim u radne logore u Nemačkoj. Po završetku rata, kartoteka joj je oduzeta, i do danas nije pronađena.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.