Evgenija Brazije: Kuvarica koja je ostavila ogromno gastronomsko nasleđe! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 12.Jun.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evgenija Brazije: Kuvarica koja je ostavila ogromno gastronomsko nasleđe! (VIDEO)

Sa dvadeset godina je odlučila da joj kuvanje bude zanimanje! Evgenija Brazije je kuvarica koja je ostavila ogromno gastronomsko nasleđe! To nasleđe i danas inspiriše mnoge mnoge kuvare širom sveta. 

Evgenija Brazije je rođen 12. juna 1895. u Ainu. Odrastala je u opštini Dompiere sur Veile, na farmi, okružena životinjama. Tu je i naučila osnove bigate lokalne kuhinje. Sa devetnaest godina preselila se u Lion jer je dobila posao dadilje ali je bila odgovorna i za porodičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kuhinju. Kada je napunila dvadeset godina, odlučila je da joj kuvanje bude zanimanje. Pred kraj Prvog svetskog rata zapošljava se u restoranu Majka Filiouksa.

Evgenija je 1921. godine odlučila da započne sopstveni posao i otvorila svoj prvi restoran. U početku je bilo teško ali zahvaljujući pohvalama gastronomskih kritičara postala je jedan od najpopularnijih kuvara.  Otvorila je još jedna restoran, a 1932. godine  njena dva restorana dobila su dve zvezdice u Mišelin vodiču, a zatim 1933. godine tri zvezdice. Podvig koji nijedan francuski kuvar neće ponoviti pre Alain Ducasse 1997. godine.

Gospođa Brazije, posao prepušta svom sinu Gastonu 1968. godine. Preminula je 1977. godine u 81. godini života ostavljajući za sobom ogromno gastronomsko nasleđe koje i danas inspiriše mnoge kuvare. 

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Evgenija Brazije: Ostavila je veliko gastronomsko nasleđe! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2018

I danas je uzor mnogim kuvarima....Evgenija Brazije je rođen 12. juna 1895. u Ainu. Odrastala je u opštini Dompiere sur Veile, na farmi, okružena životinjama. Tu je i naučila osnove bigate lokalne kuhinje. Sa devetnaest godina preselila se u Lion jer je dobila posao dadilje ali je bila odgovorna...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.