Biljka Sikavica- gospin trn, čisti organizam i regeneriše jetru!

Izvor: Svet plus, 19.Okt.2021, 12:08

Biljka Sikavica- gospin trn, čisti organizam i regeneriše jetru!

Biljka Sikavica ili gospin trn, proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice... Čisti organizam ali i regeneriše jetru! Evo kako se priprema i konzumira.

Sikavica (Silybum marianum) u narodu nazivana: gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka.

Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.

Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Ta se biljka, poznata još u doba Hrista, primenjuje za lečenje jetre, ali je korisna i u nekim drugim slučajevima, a i odličan je antioksidans.

Silimarin se kao lekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, a najčešće kod bolesti jetre. Specifično je za nju da je jako bodljikava.

Kao lek se koristi zreli i osušeni plod, a korisni sastojci su silimarin, silibin, silikristin i ostali flavonoidi, a sadrži i masno ulje, sterole i proteine. Njegov se specifičan kompleks naziva silimarin, a izoliran je iz ploda 1968. godine.

– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.

– Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvavljenja, leči migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.

– Koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva i psorijaze, a može i da normalizuje nivo holesterola u krvi.

– Poput estrogena stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja.

– 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

– Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna “mala” detoksikacija jetre čajem od sikavice.

– Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani  (dokazano pomaže kod mamurluka).


Način pripreme i upotrebe lekovitih sastojaka sikavice:

Čaj od sikavice: prelijte 1-2 kašičice osušenih, fino samlevenih semena sikavice sa 250 ml provrele vode, zatim poklopite i neka odstoji oko 15 minuta, te procedite čaj. Čaj od sikavice se pije bez zaslađivača, 3 puta dnevno pre obroka.

Tinktura od sikavice: stavite u čistu staklenu posudu 250 g zrelog i osušenog semena sikavice, te prelije sa 1 l 70% alkohola i ostavite da smeša odstoji 30-ak dana na toplom i osunčanom mestu. Potrebno je da svakodnevno promućkate sadržaj, a nakon isteka pomenutog perioda od 30 dana procedite tinkturu i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Svakodnevno konzumirajte po 30 kapi tinkture nakapane u malo vode ili čaja, i tako 3 puta dnevno.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.