Zoran Đorđević: Administrativne olakšice za poslodavce koji su radnike poslali na plaćeno odsustvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2020, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Đorđević: Administrativne olakšice za poslodavce koji su radnike poslali na plaćeno odsustvo

Istakao je da se resorno ministrarstvo od početka ove krize rukovodilo time da se problem resi i pre nego što nastane.

Ministar rada Zoran Ðorđević najavio je danas da će Vladi Srbije predložiti da svi savesni poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja i da im se to omogući bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti.

- Prepoznali smo to kao jednu vrstu mogućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << problema kasnije, budući da 45 dana traje mogućnost da poslodavci koji su prekinuli proizvodnju pošlju svoje radnike na plaćeno odsustvo, a posle toga mora da se posebno dostavlja dokumentacija za to, aplicira, traži mišljenje sindikata... Imajući u vidu sve to, predložiću vladi da se to produži do kraja vanrednog stanja - rekao je Ðorđević uveren da će vlada taj predlog i uvažiti.

- Ne želim da ljudi imaju bojzan šta ce raditi posle tih 45 dana kada su već bili toliko savesni i prihvatili tu vrstu troška, izaćićemo im u susret - rekao je ministar.

Kako je naveo, imajući u vidu instrukcije predsednika Aleksandra Vucića da je najveći interes u ovoj situaciji zaštita zdravlja grdajana, i da se sačuvaju radna mesta - na ovaj korak se odlučio u skladu sa tim opredeljenjem.

Takođe je je naveo i da su sve vrste socijalnih davanja produžena do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi isplate građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.