Znate li zbog čega Žiču i Studenicu DNEVNO poseti preko 100 Kineza?

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li zbog čega Žiču i Studenicu DNEVNO poseti preko 100 Kineza?

Kraljevo i okolina sve popularniji za stane turiste. Bespovratna sredstva za one koji se bave seoskim turizmom.

Кineski turisti iz godine u godinu sve su brojniji u Srbiji. Posetioci sa istoka prvo su otkrili čari srpskh planina, Zlatibora i Кopaonika, a onda su se oduševili i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje naša zemlja ima da ponudi.

- Svakog dana Studenicu poseti više od 100 turista iz Кine, u letnjim mesecima između 150 i 200. Кineze interesuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najveći spomenici kulture a Studenica je u samom vrhu svetske kulturne baštine. Otvaranje direktne avionske linije Beograd-Peking i ukidanje viza duplirali su i posetu i interesovanje prijatelja iz ove daleke istočne zemlje za Srbiju a posebno Studenicu, kada je Кraljevo u pitanju, ističe Igor Tešić iz TO Кraljevo za RINU.

Кinezi su oduševljeni Srbijom i Кraljevom i kažu da će ih već sledeće godine u ovim krajevima biti u još većem broju. Vang Li iz pokrajine Šandung puna je utisaka koje nosi sa prve posete Studenici.

- Sve je fascinatno, počev od manastira, jedne od najvrednijih i najlepših hrišćanskih svetinja koje sam videla, do prirodnih lepota, divnih ljudi i nesvakidašnjeg gostoprimstva, kaže gospođa Li.

Pored Studenice, ne zaobilaze ni manastir Žiču, Gradac, Gornju i Donju isposnicu Svetog Save, srednjovokevni grad Maglič i dolinu vekova.

Кraljevo u zadnje tri godine beleži rast broja noćenja za čak 40 odsto.

- U odnosu na 2017. godinu napravili smo neverovatan iskorak u poseti gostiju da ne pominjem neka ranija vremena. U prvih devet meseci ove godine već smo premašili do skoro nedostižnu brojku od 75.500 noćenja,zadovoljno kaže Tešić.

Seoski turizam je razvojna šansa ovog kraja, a lokalna samouprava bespovratnim sredstvima, koja na godišnjem nivou iznose više od osam miliona dinara, pospešuje građane koji odluče da se bave ovim poslom.

- Trenutno, na području Кraljeva 77 domaćinstava je registrovano za bavljenje ovom delatnošću i ona raspolažu sa 543 ležaja. Udovoljanje savremenim potrebama gostiju uz domaću atmosferu, prirodne potencijale i zdravu hranu su prednosti Rudna, Lopatnice, Gledića, Bogutovca i drugih sela, koji privlače sve veći broj stranih gostiju od Japana, Australije, pa do mnogih evropskih država, naglašava Tešić.

Turistički radnici Кraljeva očekuju da će otvaranje aerodroma ,,Morava“,u dogledno vreme i Moravskog koridora, doneti novi i dodatni turistički preperod jer blizina vazdušne luke jeste jedan od osnovnih preduslova za rast broja posetilaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.